Η χαραμάδα της αμέλειας

Η χαραμάδα της αμέλειαςΤο τηλεοπτικό μήνυμα του Πρωθυπουργού το μεσημέρι του Σαββάτου ήταν το πιο καθαρό και σαφές της πανδημιακής περιόδου που διανύουμε. Έπειτα από ένα πλήρες οκτάμηνο σχεδόν ολοκληρωτικής απουσίας ουσιαστικών μέτρων υποστήριξης της δημόσιας υγείας, προφύλαξης των εργαζόμενων και δραστικών παρεμβάσεων για την προστασία της υγείας ανηλίκων και ενηλίκων πολιτών της, η χώρα χωρίζεται σε δύο διακριτά μέρη. Το κόκκινο και το πράσινο κομμάτι της. Το απαραίτητο παραγωγικό και το αχρείαστο πολιτικό - πνευματικό - ψυχαγωγικό. Οι λογικοί που τηρούν το κυβερνητικό ευαγγέλιο από τη μία, οι «ψεκασμένοι» που δεν ταυτίζονται με αυτό από την άλλη. Στη μέση, ένας Ναπολεόντειος Μωυσής που διχάζει ποικιλοτρόπως έναν ολόκληρο λαό εν μέσω κατάστασης έκτακτης ανάγκης, για να περάσει από μέσα η θάλασσα της ανεπάρκειας και των συμφερόντων που εκπροσωπεί.
 
Η αλληλεγγύη και οι αξίες της είναι απέναντι σε τραμπούκους χωροφύλακες

Η αλληλεγγύη και οι αξίες της είναι απέναντι σε τραμπούκους χωροφύλακες


Ένας τραμπουκισμός όπως αυτός του Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ από αυτοπροσδιοριζόμενους «αντιεξουσιαστές», που μάλιστα συνοδεύεται από εικόνα διαπόμπευσης είναι μία απαράδεκτη πράξη, μία καφρίλα. Μία εικόνα επίσης που φέρνει στο νου το «νόμο περί τεντιμποϊσμού» της χωροφυλακής του 50' δεν έχει τίποτα να κάνει ούτε με «κοινωνική επανάσταση», ούτε με «αλληλεγγύη» ούτε με έναν καλύτερο κόσμο. Το ίδιο συμβαίνει με τη χρήση εξουσίας, ώστε σε εκείνη τη συνθήκη ο εξουσιαζόμενος να φορέσει το μήνυμα του για εκείνη την ώρα εξουσιαστή του. Η πρώτη αντίδραση επίσης σε κάτι τέτοιο οφείλει να στρέφεται προς την ίδια την ενέργεια και όχι προς το ποιοι δυνητικά επωφελούνται από αυτήν, να μην ετεροκαθορίζεται δηλαδή. Τα υπόλοιπα έπονται.
Φορέα Covid με φωνάζουν κι αλήτη, γιατί δε γυρίζω τα βράδια στο σπίτι

Φορέα Covid με φωνάζουν κι αλήτη, γιατί δε γυρίζω τα βράδια στο σπίτι«Όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας θα κερδίσουμε και τη μάχη της οικονομίας»
– Κυριάκος Μητσοτάκης 21/5/2020
Το προχθεσινό διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ένας θρίαμβος της κρατικής αμηχανίας και μνημείο ακατανόητου πατερναλισμού. Κανένας βεβαίως δεν παρακολουθεί πώς πλαισιώνει τις εξαγγελίες των εκάστοτε μέτρων ο πρωθυπουργός, είναι σαν μια γαρνιτούρα κοινοτοπιών που συνοδεύει κάποιο ψιλοαυθαίρετο πακέτο μέτρων ή “μέτρων” προστασίας. Αλλά προχθές η πλαισίωση αυτή ήταν εξοργιστικά ανακριβής .
Είναι υπό κατάρρευση η Τουρκία; Η λίρα δείχνει ότι η οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού

Είναι υπό κατάρρευση η Τουρκία; Η λίρα δείχνει ότι η οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμούΗ υποχώρηση της τουρκικής λίρας κάτω από το συμβολικό όριο των 8 λιρών ανά δολάριο τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, αποδεικνύει τα δομικά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας που ο Ερντογάν προσπαθεί να συγκαλύψει πίσω από τις διάφορες «προβολές ισχύος»
Η ανάδειξη Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας: μια ανάλυση του αποτελέσματος και των πιθανών επιπτώσεων

Η ανάδειξη Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας: μια ανάλυση του αποτελέσματος και των πιθανών επιπτώσεων

Γιάννος Κατσουρίδης
Η ανάδειξη Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας: μια ανάλυση του αποτελέσματος και των πιθανών επιπτώσεων
Η Χρυσή Αυγή πέθανε… Ζήτω η Νέα Δημοκρατία!

Η Χρυσή Αυγή πέθανε… Ζήτω η Νέα Δημοκρατία!


Η θριαμβολογία τού Κυριάκου Μητσοτάκη και στελεχών τού κόμματός του —η προσπάθειά τους να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά υπέρ τους την καταδίκη τής Χρυσής Αυγής— δεν είναι μόνο θρασύτατη, ανιστορική και προσβλητική για τη νοημοσύνη μας. Στην αμετροέπειά της, διαδηλώνει αθέλητα εκείνο που κυρίως πασχίζει να κρύψει:
Δόγμα του Ερντογάν η “αναστάτωση”

Δόγμα του Ερντογάν η “αναστάτωση”

Κώστας Ράπτης
Τα “ελληνοτουρκικά” δεν είναι πια αυτό που ξέραμε – και ασφαλώς δεν είναι μόνο “ελληνοτουρκικά”. Εξού και αποτυγχάνουν τα παραδοσιακά εργαλεία όχι αντιμετώπισης, αλλά ακόμη και κατευνασμού του Ταγίπ Ερντογάν – όπως διαπιστώνουν μετά τη νέα έξοδο του ερευνητικού σκάφους “Ορούτς Ρέις” όσοι, με πρώτη την καγκελάριο Μέρκελ, είχαν το προηγούμενο διάστημα μεσολαβήσει για έναν διάλογο που φαινόταν στέρεα δρομολογημένος.
 
Τι σημαίνει η ρωσική τοποθέτηση για τα 12 ναυτικά μίλια

Τι σημαίνει η ρωσική τοποθέτηση για τα 12 ναυτικά μίλια

Κώστας Ράπτης
Μια υπενθύμιση με νόημα. Σε ανάρτηση της στο Twitter η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα σημειώνει:  “Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 ‘ακρογωνιαίο λίθο’ του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών”. Και προσθέτει: “Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο“.
«Η πανδημία έχει ανοίξει τα μάτια της Εργατικής Τάξης των ΗΠΑ»

«Η πανδημία έχει ανοίξει τα μάτια της Εργατικής Τάξης των ΗΠΑ»

Συνέντευξη
«Πολέμησα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία, για να σπουδάσω. Εδώ για να σπουδάσεις θες 50-60 χιλιαδες το χρόνο για δίδακτρα στο πανεπιστήμιο. Πήγα στο στρατό για να πληρώσουν εκείνοι, και τα είδα από μέσα. Το πρώτο, λοιπόν, είναι να σταματήσουν όλους τους πολέμους.  Να φύγουν από το ΝΑΤΟ, να μην υπάρχει ΝΑΤΟ. Να κλείσουμε όλες τις βάσεις που έχουμε εκτός συνόρων. Έχουμε πάνω από χίλιες βάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο και εδώ λένε ότι δεν έχουν λεφτά [για τους εργάτες και τους αγρότες] αλλά για να συντηρούν χίλιες βάσεις έχουν». Συνέντευξη με τον Κρις Χελάλι, υποψήφιο του Κόμματος Κομμουνιστών των ΗΠΑ, στο Βερμόντ, για το Κογκρέσο.