Αλήθειες και μύθοι για τα δημόσια Πανεπιστήμια

Αλήθειες και μύθοι για τα δημόσια Πανεπιστήμια

Δ.Σ. του Συλλόγου Μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Παντείου Πανεπιστημίου
Τα δημοκρατικά δικαιώματα της διαμαρτυρίας, του συναθροίζεσθαι και της ελεύθερης έκφρασης είναι κεκτημένα και πρέπει να προστατεύονται τόσο στα Πανεπιστήμια όσο και στην κοινωνία.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συστηματική προσπάθεια συγκρότησης μιας αρνητικής αναπαράστασης για τα δημόσια Πανεπιστήμια. Κατασκευάζονται και δημοσιεύονται από τα μέσα επικοινωνίας μύθοι για τα δημόσια Πανεπιστήμια.
Ως σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού θα θέλαμε να ανασκευάσουμε μέρος αυτής της κατασκευασμένης μιντιακής πραγματικότητας.
 
Κοροναϊος : Λύγισε η παγκόσμια οικονομία -Τραγικός ο απολογισμός του 2020

Κοροναϊος : Λύγισε η παγκόσμια οικονομία -Τραγικός ο απολογισμός του 2020

in.gr
Στην αυγή του 2020, η παγκόσμια οικονομία είχε μόλις ολοκληρώσει τη δέκατη συνεχή χρονιά αδιάκοπης ανάπτυξης, μια τάση που οι περισσότεροι οικονομολόγοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε ρόλους που σχετίζονταν με την οικονομία πίστευαν ότι θα διαρκούσε για πολλά ακόμη χρόνια, αλλά...
Είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται

Είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται


Για τους υπερασπιστές της συνεχούς δημοκρατικής διολίσθησης που βρίσκονται σε επαναλαμβανόμενη κατάντια, η κ.Ακρίτα, που λογοκρίθηκε από τα «Νέα», ήταν «πολύ συριζαία» και «εκτός γραμμής». Ο κ.Χαρίτος, εκ των κορυφαίων πολεμικών ανταποκριτών της Ελλάδας, δεν αξίζει να είναι στην ΕΡΤ. Η κ.Κρουστάλλη, «έγραψε ανακρίβειες για τον ΕΟΔΥ», η κ.Αδαμοπούλου του ΜέΡΑ25 «συκοφάντησε την Αστυνομία», ο κ.Πολάκης εντάξει είναι ο Πολάκης οπότε θα ψηφίζουν μέχρι να αρθεί η ασυλία του, οι κ.Καμπαγιάννης και Παπαδάκης είναι «φωνακλάδες επώνυμοι», ο κ.Βαξεβάνης, «είναι ο Βαξεβάνης και να μην πάρει ούτε ευρώ, να του κόψουν και τη διαφήμιση να τον κλείσουν». Η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων σε όλη την Επικράτεια είναι «συνταγματική», καθώς «όλα γίνονται για τον Covid» και όποιος κάνει μία συμβολική διαμαρτυρία κινδυνεύει με προσαγωγή και σύλληψη. Μπορεί να ισχύουν όλα τα παραπάνω μαζί, δεν λέω, ίσως συνωμοτεί από μόνο του το σύμπαν για χάρη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Mπορεί όμως, από την άλλη, να είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται, μία συνεχιζόμενη, καθεστωτικού τύπου ροπή προς τον αυταρχισμό, τον έλεγχο της πληροφορίας, το στενό μαρκάρισμα στον κοινοβουλευτισμό και στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι.
Δωμάτια μονοφωνίας και το δικαίωμα στην ενημέρωση

Δωμάτια μονοφωνίας και το δικαίωμα στην ενημέρωσηH λογοκρισία του κειμένου της Έλενας Ακρίτα από τη διεύθυνση των «Νέων», στο ειδικό κομμάτι, δείχνει πόσο ευάλωτη είναι πλέον η υπόθεση «βίλα Τσίπρα», στο οποίο η ΝΔ και (μόνο μία) μερίδα των συστημικών ΜΜΕ έχουν επενδύσει. Στο γενικότερο πλαίσιο, έχει να κάνει με τη συνεχή προσπάθεια επικοινωνιακής θωράκισης (πραγματικής θωράκισης, όχι όπως στο ΕΣΥ ή στην οικονομία) της κυβέρνησης απέναντι στην κριτική. Τη διατήρηση ενός μονοφωνικού δωματίου πληροφορίας, ενός echo chamber, που ανάλογα με την πίεση και την ευαισθησία του θέματος γίνεται σκληρότερο και πιο στενό.
Η ευρωπαϊκή αμηχανία απέναντι στην Τουρκία και το ερώτημα για τις κυρώσεις

Η ευρωπαϊκή αμηχανία απέναντι στην Τουρκία και το ερώτημα για τις κυρώσεις

Παναγιώτης Σωτήρης
Η Σύνοδος κορυφής της ΕΕ καλείται να πάρει θέση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Όμως, όλα δείχνουν ότι πηγαίνουμε για φραστικές επιπλήξεις και όχι για μέτρα που να ασκούν πραγματική πίεση
Αυτά τα στοιχεία σας κάνουν;

Αυτά τα στοιχεία σας κάνουν;Μέσα σε 1 μήνα: 3πλασιασμός θανάτων από αρχή πανδημίας, έως και 20πλασιασμός ημερήσιων θανάτων, 5πλασιασμός διασωληνωμένων σε ΜΕΘ, υπερδιπλασιασμός σχέσης κρουσμάτων/τεστ, 3πλάσιοι αστυνομικοί έλεγχοι από τα τεστ!
 
Κοροναϊός : Η Εκκλησία πληρώνει το τίμημα της άρνησης

Κοροναϊός : Η Εκκλησία πληρώνει το τίμημα της άρνησης

Μαρία Αντωνιάδου
Η απροθυμία των ιεραρχών να παραδεχθούν τη σοβαρότητα της πανδημίας και η επιμονή τους να εθελοτυφλούν έβαλαν σε κίνδυνο όχι μόνο το ποίμνιο, αλλά και τους επικεφαλής της Εκκλησίας και τον κλήρο
Παζάρια με ζωές

Παζάρια με ζωές


Από την αρχή της πανδημίας, η πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας είναι «τόσο - όσο». Οι νοσοκομειακοί γιατροί στη Θεσσαλονίκη το χαρακτηρίζουν ως ένα εγκληματικό «βλέποντας και κάνοντας». Κάθε φορά που αναρωτιόμαστε, «μα καλά, γιατί δεν προσλαμβάνουν προσωπικο» ή «γιατί δεν έγινε επίταξη έγκαιρα και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν», η απάντηση είναι απλή και ωμή. Δεν θέλουν. Περιμένουμε να κάνουν τα παζάρια τους, να το διαχειριστούν επικοινωνιακά και μετά, ίσως με την κατάσταση στο απροχώρητο, να τρέξουν πίσω από τις εξελίξεις. Πείτε λίγο στον ιό να περιμένει να τελειώσουν τα παζάρια.