«Απαγορεύομεν, αποφασίζομεν και διατάσσομεν»: Θα είναι πολλές οι ντροπές στο φετινό Πολυτεχνείο

«Απαγορεύομεν, αποφασίζομεν και διατάσσομεν»: Θα είναι πολλές οι ντροπές στο φετινό Πολυτεχνείο

Βασίλης Σ. Κανέλλης

Τα όργανα στο Πολυτεχνείο άρχισαν να παίζουν. Κι αν κάτι κινδυνεύει περισσότερο δεν είναι η δημόσια υγεία, όσο τα δημοκρατικά δικαιώματα
Εμβόλιο της Pfizer: Ψεκασμός με (παρα)πληροφόρηση

Εμβόλιο της Pfizer: Ψεκασμός με (παρα)πληροφόρηση


Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι τα εμβόλια είναι σωτήρια, προκαλούν περισσότερο καλό από κακό, είναι αναγκαία για την ανθρωπότητα, χωρίς αυτά θα ήμασταν έρμαια των πανδημιών και οι ψεκασμένοι που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους είναι γενικά επικίνδυνοι. Ειδικά για ασθένειες που μπορεί να οδηγήσουν στη ΜΕΘ και για τις οποίες υπάρχει εμβόλιο, η ομοθυμαδόν, πάνδημη και χωρίς εξαιρέσεις κραυγή των πνευμονολόγων και εντατικολόγων, “κάντε εμβόλιο τώρα!”, θα έπρεπε να είναι δείκτης της σοβαρότητας των παραπάνω.
Αηδίες

Αηδίες


Όταν έχεις κλειδώσει τον κόσμο μέσα και συνεχίζεις να τον χτυπάς με επικοινωνιακή γραμμή το «στάλθηκαν τόσα SMS», δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση «τι κάνεις έξω ρε» τότε αφενός είσαι αισχρός, αφετέρου δείχνεις ότι βρίσκεσαι σε πανικό. Κι όταν τα ΜΜΕ που σε στηρίζουν ξοδεύουν τον χρόνο τους στο «μποτιλιάρισμα παρά το lockdown» ή μόνο στο «αν οι Έλληνες τηρούν τα μέτρα», τότε επιβεβαιώνουν ότι είναι απλά φερέφωνα μιας πλήρως αποτυχημένης κυβέρνησης.
Το παντεσπάνι, ο μισθός και το γούστο των φτωχών

Το παντεσπάνι, ο μισθός και το γούστο των φτωχών

γράφει η Φραγκίσκα Μεγαλούδη
Περίπου πριν από 150 χρόνια, οι πιο φτωχοί ανάμεσα στο λαό της Γαλλίας, ξεκίνησαν για τις Βερσαλλίες όπου κατοικούσε ο Βασιλιάς και η γυναίκα του…Οι φτωχοί στάθηκαν μπροστά από το παλάτι και φώναζαν: δεν έχουμε ψωμί, δεν έχουμε ψωμί! Τόσο πολύ ήταν απελπισμένοι. Η Βασίλισσα Μαρία Αντουανέτα τους κοίταξε από το παράθυρο και ρώτησε έναν αξιωματικό: -Τι θέλουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι;- Μεγαλειοτάτη, απάντησε ο αξιωματούχος, θέλουν ψωμί…Η Βασίλισσα κούνησε το κεφάλι της με έκπληξη:- Δεν έχουν αρκετό ψωμί; Ρώτησε. Μα τότε, γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;
Αυτή η φανταστική αφήγηση, γράφτηκε απο τον Erich Kastner το 1931 στο παιδικό βιβλίο Petit Point et ses amis, μεταφέροντας μια παλιότερη ιστορία του Jean Jacques Rousseau, για «μια μεγάλη πριγκίπισσα» που απαντούσε στους πεινασμένους χωρικούς «Ας φάνε παντεσπάνι». Η φράση αυτή συνδέθηκε με τη βασίλισσα Μαρία Αντουανέτα και έμελλε να εδραιώσει τη φήμη της στά πέρατα του κόσμου. Το ότι δεν ειπώθηκε ποτέ, λίγη σημασία έχει.
Η ταξική διάσταση των αμερικανικών εκλογών

Η ταξική διάσταση των αμερικανικών εκλογών

Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου
Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, η νίκη του Τζο Μπάιντεν διαγραφόταν βέβαιη. Παρότι επωφελήθηκε από την τύχη για να κερδίσει με οριακή διαφορά κρίσιμες πολιτείες που του δίνουν την πλειοψηφία στο εκλεκτορικό κολέγιο, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τη λαϊκή του νομιμοποίηση.
Η επίθεση στην βρετανική αριστερά θα πρέπει να βρει απάντηση

Η επίθεση στην βρετανική αριστερά θα πρέπει να βρει απάντηση


Το κλίμα που επικρατεί στη Βρετανία μετά την απόφαση του κόμματος των Εργατικών να θέσει σε διαθεσιμότητα τον Τζέρεμι Κόρμπιν με αφορμή δηλώσεις του υποστηρικτικές προς τους Παλαιστίνιους που χαρακτηρίστηκαν αντισημιτικές μεταφέρει μέλος της Συνάντησης για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά, περιγράφοντας την επιχείρηση νομιμοποίησης της ατζέντας υπερσυνηρητικών κυβερνήσεων του Ισραήλ, καθώς και τη δημιουργίας πολιτικού κλίματος υπέρ των εποικισμών και κατά του Παλαιστινιακού κράτους.
Η χαραμάδα της αμέλειας

Η χαραμάδα της αμέλειαςΤο τηλεοπτικό μήνυμα του Πρωθυπουργού το μεσημέρι του Σαββάτου ήταν το πιο καθαρό και σαφές της πανδημιακής περιόδου που διανύουμε. Έπειτα από ένα πλήρες οκτάμηνο σχεδόν ολοκληρωτικής απουσίας ουσιαστικών μέτρων υποστήριξης της δημόσιας υγείας, προφύλαξης των εργαζόμενων και δραστικών παρεμβάσεων για την προστασία της υγείας ανηλίκων και ενηλίκων πολιτών της, η χώρα χωρίζεται σε δύο διακριτά μέρη. Το κόκκινο και το πράσινο κομμάτι της. Το απαραίτητο παραγωγικό και το αχρείαστο πολιτικό - πνευματικό - ψυχαγωγικό. Οι λογικοί που τηρούν το κυβερνητικό ευαγγέλιο από τη μία, οι «ψεκασμένοι» που δεν ταυτίζονται με αυτό από την άλλη. Στη μέση, ένας Ναπολεόντειος Μωυσής που διχάζει ποικιλοτρόπως έναν ολόκληρο λαό εν μέσω κατάστασης έκτακτης ανάγκης, για να περάσει από μέσα η θάλασσα της ανεπάρκειας και των συμφερόντων που εκπροσωπεί.
 
Η αλληλεγγύη και οι αξίες της είναι απέναντι σε τραμπούκους χωροφύλακες

Η αλληλεγγύη και οι αξίες της είναι απέναντι σε τραμπούκους χωροφύλακες


Ένας τραμπουκισμός όπως αυτός του Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ από αυτοπροσδιοριζόμενους «αντιεξουσιαστές», που μάλιστα συνοδεύεται από εικόνα διαπόμπευσης είναι μία απαράδεκτη πράξη, μία καφρίλα. Μία εικόνα επίσης που φέρνει στο νου το «νόμο περί τεντιμποϊσμού» της χωροφυλακής του 50' δεν έχει τίποτα να κάνει ούτε με «κοινωνική επανάσταση», ούτε με «αλληλεγγύη» ούτε με έναν καλύτερο κόσμο. Το ίδιο συμβαίνει με τη χρήση εξουσίας, ώστε σε εκείνη τη συνθήκη ο εξουσιαζόμενος να φορέσει το μήνυμα του για εκείνη την ώρα εξουσιαστή του. Η πρώτη αντίδραση επίσης σε κάτι τέτοιο οφείλει να στρέφεται προς την ίδια την ενέργεια και όχι προς το ποιοι δυνητικά επωφελούνται από αυτήν, να μην ετεροκαθορίζεται δηλαδή. Τα υπόλοιπα έπονται.
Φορέα Covid με φωνάζουν κι αλήτη, γιατί δε γυρίζω τα βράδια στο σπίτι

Φορέα Covid με φωνάζουν κι αλήτη, γιατί δε γυρίζω τα βράδια στο σπίτι«Όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας θα κερδίσουμε και τη μάχη της οικονομίας»
– Κυριάκος Μητσοτάκης 21/5/2020
Το προχθεσινό διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ένας θρίαμβος της κρατικής αμηχανίας και μνημείο ακατανόητου πατερναλισμού. Κανένας βεβαίως δεν παρακολουθεί πώς πλαισιώνει τις εξαγγελίες των εκάστοτε μέτρων ο πρωθυπουργός, είναι σαν μια γαρνιτούρα κοινοτοπιών που συνοδεύει κάποιο ψιλοαυθαίρετο πακέτο μέτρων ή “μέτρων” προστασίας. Αλλά προχθές η πλαισίωση αυτή ήταν εξοργιστικά ανακριβής .