Οι Άριστοι και οι Αχρείοι

Οι Άριστοι και οι Αχρείοι


Η τελευταία εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από δύο αδιανόητες δηλώσεις κάποιων τέκνων της νεοφιλελεύθερης δεξιάς, που με υπέροχο τρόπο, καταφέρνουν αφενός να συμπληρώνουν η μία την άλλη, αφετέρου να παραμένουν τρομακτικά αληθινές. Τι και αν η μία προήλθε από τα χείλη ενός τηλεοπτικού μαϊντανού, του Σάββα Πούμπουρα, και η δεύτερη από τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του ίδιου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη;
«Κανονικότητα» ή Βαρβαρότητα;

«Κανονικότητα» ή Βαρβαρότητα;

Του Νίκου Μπογιόπολου
Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς την εξέλιξη της «λίστας των δισεκατομμυριούχων» του πλανήτη από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και μετά.
Πατέλης: Αριστεία είναι η Νέα Δημοκρατία, όχι τα διδακτορικά και τα πτυχία

Πατέλης: Αριστεία είναι η Νέα Δημοκρατία, όχι τα διδακτορικά και τα πτυχία


Ο Πατέλης είναι συνεπής με την ιδεολογία του όταν λέει ότι οι κάτοχοι διδακτορικού δεν έχουν όρεξη για δουλειά. Ως αμερικανοτραφής νεοφιλελεύθερος, πιστεύει ότι ο ύψιστος κριτής της αξιοσύνης κάποιου είναι η αγορά. Όσο πιο γρήγορα βγεις στην αγορά και πετύχεις, γίνεις δηλαδή πλούσιος, τόσο πιο άξιος είσαι. Το διδακτορικό καθυστερεί αυτή την έξοδο και άρα είναι χάσιμο χρόνου.
Για την Θρησκεία

Για την Θρησκεία

ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
«O Ιησούς σηκώθηκε, ένιωσε μια άπειρη δύναμη να ξυπνά στο πνεύμα του, εκείνη την ώρα ήταν ικανός να κάνει τα πάντα, να διώξει το θάνατο από εκείνο το κορμί, να κάνει να επιστρέψει σ’ αυτό η ύπαρξη και το είναι του ακέραια, ο λόγος, η κίνηση, το γέλιο και το δάκρυ ακόμη, όχι όμως κι ο πόνος, μπορούσε να πει, Εγώ είμαι η ανάσταση και η ζωή, όποιος σε μένα πιστεύει, ακόμη και νεκρός, θα ζήσει, και θα ρωτούσε τη Μάρθα. Εσύ το πιστεύεις αυτό, και εκείνη θα απαντούσε, Ναι, πιστεύω ότι είσαι ο γιος του Θεού που θα ερχόταν στον κόσμο, κι έτσι, αφού βρίσκονται όλα τα χρειώδη διαθέσιμα και παρατεταγμένα, η δύναμη και η δυνατότητα, η θέληση να τις χρησιμοποιήσει, το μόνο που λείπει είναι ο Ιησούς , κοιτάζοντας το εγκαταλειμμένο από την ψυχή του σώμα, απλώνοντάς του τα χέρια, δείχνοντάς του το δρόμο της επιστροφής, να πει, Λάζαρε, σήκω, κι ο Λάζαρος να σηκωθεί, γιατί ο Θεός το θέλησε, ακριβώς όμως εκείνη τη στιγμή, την πραγματικά τελευταία και έσχατη, η Μαρία η Μαγδαληνή βάζει το χέρι της πάνω στον ώμο του Ιησού και του λέει. Κανείς δεν έχει αμαρτήσει τόσο στη ζωή του που ν’ αξίζει να πεθάνει δυο φορές, και τότε ο Ιησούς άφησε τα χέρια του να πέσουν και βγήκε έξω να κλάψει».
    (Ζοζέ Σαραμάγκου , «Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιον», εκδόσεις «Καστανιώτη»).
Θα μπορέσει ο Μπάιντεν να αλλάξει το «οικονομικό παράδειγμα» των ΗΠΑ;

Θα μπορέσει ο Μπάιντεν να αλλάξει το «οικονομικό παράδειγμα» των ΗΠΑ;

Παναγιώτης Σωτήρης 

Μιλώντας στο Κογκρέσο ο Τζο Μπάιντεν έδειξε ότι θέλει να αλλάξει ριζικά την οικονομική πολιτική των ΗΠΑ, ενισχύοντας τον ρόλο του κράτους και δίνοντας έμφαση στους εργαζομένους και τη μεσαία τάξη
 
Πού οφείλεται πραγματικά η αποτυχία της πενταμερούς της Γενεύης για το Κυπριακό

Πού οφείλεται πραγματικά η αποτυχία της πενταμερούς της Γενεύης για το Κυπριακό


Του Κώστα Ράπτη
Tι είδους πρόβλημα είναι το Κυπριακό; Μόνο μία σαφής απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα μας βοηθούσε να καταλάβουμε και τι θα μπορούσε να είναι η επίλυσή του.
 
Φυσικά και φταίει ο λαϊκισμός για τη Χούντα!

Φυσικά και φταίει ο λαϊκισμός για τη Χούντα!


«Το πραξικόπημα των συνταγματαρχών είναι μια διαρκής υπόμνηση των δεινών που μπορεί να φέρει ο ακραίος διχασμός που θρέφεται από τον λαϊκισμό», σημειώνει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τα 54 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.
Η επιδημιολογική περιφρούρηση μεγάλων συμφερόντων της κυβέρνησης βήμα προς βήμα

Η επιδημιολογική περιφρούρηση μεγάλων συμφερόντων της κυβέρνησης βήμα προς βήμαΉδη από πέρσι την άνοιξη το μοντέλο επιδημιολογικής επιτήρησης που ακολουθεί η χώρα ΔΕΝ υπακούει σε υγειονομικά κριτήρια (αριθμός ενεργών κρουσμάτων, επιφόρτιση νοσοκομείων, αριθμός βαρέως πασχόντων, αριθμός απωλειών, όροι υπερμετάδοσης κλπ) αλλά σε κριτήρια εξυπηρέτησης μεγάλων καπιταλιστικών συμφερόντων και κυβερνητικών σκοπιμοτήτων. Αφήνει ανενόχλητα τα πραγματικά διαχρονικά «εκκολαπτήρια του ιού» (μεγάλους χώρους εργασίας και ΜΜΜ), υπαγορεύεται και φέτος όπως και πέρσι από Απρίλιο ως Σεπτέμβριο από τα διεθνή τουριστικά πρακτορεία και τους μεγαλοξενοδόχους, προσπαθεί να μεταφορτώσει όλες τις ευθύνες στον λαό και να απαλλάξει από κάθε ευθύνη τους μεγαλοεργοδότες και την κυβέρνηση.