Στο δρόμο για τις εκλογές η κυβέρνηση παρουσιάζει τους δημόσιους υπαλλήλους ως «βαθύ κράτος»

Στο δρόμο για τις εκλογές η κυβέρνηση παρουσιάζει τους δημόσιους υπαλλήλους ως «βαθύ κράτος»

Παναγιώτης Σωτήρης
Η συνέντευξη Σκέρτσου στην «Καθημερινή» έδειξε μια πλευρά της ρητορικής που θα χρησιμοποιήσει η ΝΔ στην πορεία προς τις εκλογές
Γαλλία: Μέρες ελπίδας, νύχτες οργής

Γαλλία: Μέρες ελπίδας, νύχτες οργής

Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Σε ατμόσφαιρα κοινωνικής εξέγερσης περιδινίζεται αυτό τον καιρό η Γαλλία. Μία εβδομάδα μετά την επιβολή του νομοσχέδιου για τις συντάξεις με προεδρικό διάταγμα και μία ημέρα μετά την τηλεοπτική παρέμβαση του Εμανουέλ Μακρόν- την ήθελε πυροσβεστική, αλλά έριξε λάδι στη φωτιά- οι Γάλλοι πλημμύρισαν τους δρόμους 285 πόλεων. Ήταν οι πιο ογκώδεις διαδηλώσεις (1,1 εκατομμύριο σύμφωνα με την αστυνομία, 3,5 εκατομμύρια σύμφωνα με τα συνδικάτα) από τα μέσα Ιανουαρίου, όταν κατατέθηκε το επίμαχο νομοσχέδιο. Στο διάστημα αυτό μετράμε εννέα γενικές απεργίες, με τη δέκατη να ακολουθεί την ερχόμενη Τρίτη, 28 Μαρτίου και να υποχρεώνει τον Βρετανό βασιλιά να αναβάλει προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Παρίσι. Η αναταραχή ξεπερνάει κατά πολύ το θέμα των συντάξεων και αποκτά χαρακτηριστικά γενικευμένης κοινωνικής ανυπακοής, που τροφοδοτείται από την οργή για την ακρίβεια, τις ανισότητες, τον αυταρχισμό και τον ελιτισμό της Μακρονίας- παράγοντες που είναι ενεργοί όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά στις περισσότερες χώρες της Δύσης. Το άρθρο που ακολουθεί είχε γραφτεί λίγο πριν τις μεγάλες διαδηλώσεις της περασμένης Πέμπτης, που ενίσχυσαν τα βασικά του συμπεράσματα.
Το τραίνο της μεγάλης οργής

Το τραίνο της μεγάλης οργής


Είναι ορατό με γυμνό μάτι ότι τα περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης είναι αμήχανα, ξαφνιασμένα έως και τρομαγμένα από τις αντιδράσεις φορέων και πολιτών γι’ αυτό που συντελέστηκε στα Τέμπη. Αυτό το «έγκλημα» (εντός ή εκτός εισαγωγικών) δεν έγινε ούτε με μαχαίρι, ούτε με σκοινί ή φαρμακευτική ουσία, ούτε με πιστόλι αλλά με ένα μέσο μαζικής μεταφοράς. Τρεις είναι, μεταξύ άλλων, ορισμένες από τις πιο σημαντικές αιτίες αυτού του κύματος οργής.
Ο μονόδρομος του ΣΥΡΙΖΑ και μία απαράδεκτη εισαγγελική παρέμβαση

Ο μονόδρομος του ΣΥΡΙΖΑ και μία απαράδεκτη εισαγγελική παρέμβαση


Τα συμπεράσματα από τη ρήξη ΣΥΡΙΖΑ - Παύλου Πολάκη είναι δύο: Το πρώτο και βασικό, είναι πως εισαγγελική παρέμβαση εναντίον του βουλευτή, για έρευνα εναντίον του αλλά και άλλων πολιτών, για δήθεν «διέγερση σε βία» μέσω αναρτήσεων του διαδικτύου, είναι απαράδεκτη και σκανδαλώδης. Το δεύτερο είναι ότι από το 2015 και έπειτα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταδικασμένος σε έναν μονόδρομο, τόσο ως προς τις συνεργασίες, όσο και ως προς τους «χαλαρούς» ψηφοφόρους. Κυνηγάει, ξανά και ξανά, αυτό το περίφημο κέντρο, τον χώρο που έχει περάσει πλέον στη σφαίρα του μύθου, τον διακαή πόθο του Αλέξη Τσίπρα και του επιτελείου του.
Καταδίκη Ν. Παππά: Αυτό που επιτρέπεται στον Δία, δεν επιτρέπεται σε ένα βόδι

Καταδίκη Ν. Παππά: Αυτό που επιτρέπεται στον Δία, δεν επιτρέπεται σε ένα βόδι


Η καταδίκη του Ν. Παππά για παράβαση καθήκοντος κατά τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών εξυπηρετεί καταφανώς την προεκλογική εκστρατεία του Μητσοτάκη. Παρά την αθωωτική πρόταση της εισαγγελέως, ομόφωνα οι δικαστές αποφάσισαν την καταδίκη του για πλημμέλημα.
 
Επιδόματα, μίζες και υπερκέρδη

Επιδόματα, μίζες και υπερκέρδη


«Δεν θέλουμε ανθρώπους εξαρτημένους από επιδόματα. Θέλουμε ανθρώπους που θα πάρουν ξανά την ζωή τους στα χέρια τους» Αυτό έγραφε ο Μητσοτάκης το 2017, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, για να το ξεχάσει όμως αφότου έγινε κυβέρνηση, από την οποία μοιράζει το ένα επίδομα μετά το άλλο. Τελευταίο και προεκλογικό, τα 22 ευρώ τον μήνα για την αντιμετώπιση της… ακρίβειας.