Ο κόσμος του Μπακογιάννη κι ο κόσμος του Πελετίδη

Ο κόσμος του Μπακογιάννη κι ο κόσμος του ΠελετίδηΗ κοινωνία είναι ταξική. Υπάρχουν και θα υπάρχουν δύο κόσμοι. Στην προκειμένη, ο κόσμος του θεαθήναι και αυτός της αλληλεγγύης. Οι δύο δήμαρχοι, Κ.Μπακογιάννης και Κ.Πελετίδης, βρέθηκαν στο επίκεντρο εν όψει Χριστουγέννων για διαφορετικούς λόγους. Ο γαλάζιος δήμαρχος σκορπάει δημόσιο χρήμα με 17λεπτη συναυλία Ρουβά σε πάρκινγκ κόστους παραπάνω από 210.000 ευρώ. Ο κόκκινος δήμαρχος τρέχει στη ΔΕΗ και ζητά να μην κοπεί το ρεύμα στα φτωχά νοικοκυριά. Αναλύοντας τα πεπραγμένα τους διαπιστώνουμε το χάσμα. Το χάσμα από τον κόσμο του φαίνεσθαι και της ουσίας.
H σημασία και τα όρια της νέας «ροζ παλίρροιας» στην Χιλή

H σημασία και τα όρια της νέας «ροζ παλίρροιας» στην Χιλή
Ο Γκάμπριελ Μπόριτς του αριστερού συνασπισμού «Εγκρίνω - Ψηφίζω την Αξιοπρέπεια», κέρδισε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στη Χιλή στις 19 Δεκεμβρίου απέναντι στον ακροδεξιό Χοσέ Αντόνιο Καστ και έγινε ο νεότερος πρόεδρος της χώρας. Mένει να αποδειχθεί αν η εκλογή του θα αποτελέσει άλλη μια ρωγμή στο μπλοκ του νεοφιλελευθερισμού και του ιμπεριαλισμού στην Λατινική Αμερική ή θα διαψεύσει τις προσδοκίες.
Χιλή – Γιατί είναι ιστορική η νίκη του αριστερού Μπόριτς

Χιλή – Γιατί είναι ιστορική η νίκη του αριστερού Μπόριτς

Παναγιώτης Σωτήρης
Η σημασία της νίκης του Γκαμπριέλ Μπόριτς στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Χιλή γίνεται κατανοητή εάν κατανοήσουμε τα όσα έγιναν τα δύο προηγούμενα χρόνια
Καταστροφική κυβέρνηση, ανύπαρκτη αντιπολίτευση

Καταστροφική κυβέρνηση, ανύπαρκτη αντιπολίτευση

Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος
Δεν μας φτάνει που έχουμε μια κυβερνώσα παράταξη που εργάζεται συστηματικά εναντίον του ελληνικού λαού, έχουμε επίσης και μια ανάπηρη έως ανύπαρκτη αντιπολίτευση
 
Χαιρετίζοντας ή αποχαιρετώντας το ΜΙΕΤ;

Χαιρετίζοντας ή αποχαιρετώντας το ΜΙΕΤ;Τι είναι εκείνο που κάνει το ΜΙΕΤ ξεχωριστό; Κατά τη γνώμη μου, εκτός από το εύρος και την ποιότητα, η δουλειά υποδομής. Ας δούμε την εκδοτική του δραστηριότητα: έκανε αυτό ακριβώς αυτό που οφείλει ένας θεσμός ο οποίος δεν λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή εξέδωσε θεμελιώδεις τίτλους, που ένας ιδιώτης δεν θα μπορούσε. Και τους εξέδωσε με όλους τους κανόνες της επιστημονικής, εκδοτικής και τυπογραφικής δεοντολογίας – ανάμεσα τους και ο σεβασμός προς τους συνεργάτες, που εκδηλωνόταν με πολλούς τρόπους, μεταξύ των οποίων και οι καλές αμοιβές.
Μια επιτροπή χωρίς ρόλο και τα μηνύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Μια επιτροπή χωρίς ρόλο και τα μηνύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Βασιλική Σιούτη

Η πρόσφατη παρουσίαση της νέας ομάδας συμβούλων του Τσίπρα, που κάθε άλλο παρά νέα είναι, δέχθηκε αρκετά σχόλια, τα περισσότερα σκωπτικά, καθώς πρόκειται κυρίως για ανακύκλωση παλιών συνεργατών σε νέα επικοινωνιακή συσκευασία.
Τα πρακτικά του ΟΗΕ στο Κραν Μοντάνα σκοτώνουν τα παραπλανητικά αφηγήματα

Τα πρακτικά του ΟΗΕ στο Κραν Μοντάνα σκοτώνουν τα παραπλανητικά αφηγήματα

Κώστας Βενιζέλος
Τι έγινε στο Κραν Μοντάνα; Από το καλοκαίρι του 2017, που κατέρρευσε η Διάσκεψη που συγκάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη, αναπτύχθηκαν διάφορα αφηγήματα, για το τι έχει συμβεί. Και από εκείνους, οι οποίοι ήταν παρόντες και από όσους ενημερώθηκαν από αυτόπτες μάρτυρες. Και από αυτούς που κατασκεύασαν μια δική τους βολική για τους ίδιους ιστορία.
Τι σημαίνει η επιμονή του πληθωρισμού;

Τι σημαίνει η επιμονή του πληθωρισμού;


Παναγιώτης Σωτήρης
Οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις αποκαλύπτουν τόσο τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, όσο και δομικά προβλήματα που αφορούν την παραγωγικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων