Χαιρετίζοντας ή αποχαιρετώντας το ΜΙΕΤ;

Χαιρετίζοντας ή αποχαιρετώντας το ΜΙΕΤ;Τι είναι εκείνο που κάνει το ΜΙΕΤ ξεχωριστό; Κατά τη γνώμη μου, εκτός από το εύρος και την ποιότητα, η δουλειά υποδομής. Ας δούμε την εκδοτική του δραστηριότητα: έκανε αυτό ακριβώς αυτό που οφείλει ένας θεσμός ο οποίος δεν λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή εξέδωσε θεμελιώδεις τίτλους, που ένας ιδιώτης δεν θα μπορούσε. Και τους εξέδωσε με όλους τους κανόνες της επιστημονικής, εκδοτικής και τυπογραφικής δεοντολογίας – ανάμεσα τους και ο σεβασμός προς τους συνεργάτες, που εκδηλωνόταν με πολλούς τρόπους, μεταξύ των οποίων και οι καλές αμοιβές.
Μια επιτροπή χωρίς ρόλο και τα μηνύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Μια επιτροπή χωρίς ρόλο και τα μηνύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Βασιλική Σιούτη

Η πρόσφατη παρουσίαση της νέας ομάδας συμβούλων του Τσίπρα, που κάθε άλλο παρά νέα είναι, δέχθηκε αρκετά σχόλια, τα περισσότερα σκωπτικά, καθώς πρόκειται κυρίως για ανακύκλωση παλιών συνεργατών σε νέα επικοινωνιακή συσκευασία.
Τα πρακτικά του ΟΗΕ στο Κραν Μοντάνα σκοτώνουν τα παραπλανητικά αφηγήματα

Τα πρακτικά του ΟΗΕ στο Κραν Μοντάνα σκοτώνουν τα παραπλανητικά αφηγήματα

Κώστας Βενιζέλος
Τι έγινε στο Κραν Μοντάνα; Από το καλοκαίρι του 2017, που κατέρρευσε η Διάσκεψη που συγκάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη, αναπτύχθηκαν διάφορα αφηγήματα, για το τι έχει συμβεί. Και από εκείνους, οι οποίοι ήταν παρόντες και από όσους ενημερώθηκαν από αυτόπτες μάρτυρες. Και από αυτούς που κατασκεύασαν μια δική τους βολική για τους ίδιους ιστορία.
Τι σημαίνει η επιμονή του πληθωρισμού;

Τι σημαίνει η επιμονή του πληθωρισμού;


Παναγιώτης Σωτήρης
Οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις αποκαλύπτουν τόσο τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, όσο και δομικά προβλήματα που αφορούν την παραγωγικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων
Κίνα – O Σι Τζινπίνγκ ξαναγράφει την ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος και βάζει τον εαυτό του στο κέντρο της

Κίνα – O Σι Τζινπίνγκ ξαναγράφει την ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος και βάζει τον εαυτό του στο κέντρο της


Παναγιώτης Σωτήρης
Η επεξεργασία ενός ντοκουμέντου για την ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, του τρίτου σχετικού κειμένου σε μια μακρά ιστορία, αναμένεται να επισημοποιήσει τον κυρίαρχο ρόλο του στο Κόμμα και το όραμά του
Ακαδημαϊκή ελευθερία—όταν αρχίζουν τα δύσκολα

Ακαδημαϊκή ελευθερία—όταν αρχίζουν τα δύσκολα


Στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν υπάρχει μια ετήσια διάλεξη, που λέγεται Διάλεξη για την Ακαδημαϊκή Ελευθερία, και δίνεται προς τιμήν των Ντέιβις, Μάρκερτ και Νίκερσον (Annual Davis, Markert, and Nickerson Academic Freedom Lecture). Ποιοι ήταν οι αυτοί; Όπως διαβάζει κανείς στο αντίστοιχο σάιτ, ήταν διδάσκοντες στο Πανεπιστήμιο, οι οποίοι το μακρινό 1954 κλήθηκαν να καταθέσουν στην περιβόητη Επιτροπή για τις Αντι-αμερικανικές Δραστηριότητες, το όργανο του που διερευνούσε πολίτες και οργανώσεις σύμφωνα με τις διαβόητες πρακτικές του Μακαρθισμού. Και οι τρεις αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τις πολιτικές τους διασυνδέσεις, με συνέπεια να εκδιωχθούν από το Πανεπιστήμιο (ναι, αυτο το ίδιο που έχει θεσπίσει τη διάλεξη).
Η Δικαιοσύνη αποφάσισε, το καθεστώς ικανοποιήθηκε

Η Δικαιοσύνη αποφάσισε, το καθεστώς ικανοποιήθηκεΗ απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι οι 7 αστυνομικοί που σκότωσαν τον Νίκο Σαμπάνη ήταν αρκετά πιθανή, για διάφορους λόγους. Η νέα παρέμβαση όμως του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, που έσπευσε λίγη ώρα μετά να πανηγυρίσει είναι ανατριχιαστική. Δεν είναι μόνο ότι πρόκειται για τη δεύτερη προσωπική παρέμβαση του Υπουργού σε τέσσερις ημέρες, είναι και ο τρόπος. Είναι αυτό το ξεδιάντροπο μήνυμα ότι μπροστά στην ανάγκη να ικανοποιήσουν το διψασμένο για αίμα κοινό τους, δεν λογαριάζουν τίποτα. Ούτε τους τύπους, ούτε το φαίνεσθαι, ούτε τη διάκριση των εξουσιών. Και είναι πως το κάνουν και τόσο ανοιχτά. Στα μούτρα μας.
Γιατί δεν μπορούμε να πενθήσουμε για τον Κόλιν Πάουελ

Γιατί δεν μπορούμε να πενθήσουμε για τον Κόλιν Πάουελ


Έφυγε σε ηλικία 84 ετών ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, μετά από επιπλοκές με την ασθένεια Covid-19. Τα εγκλήματα του έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους σε χιλιάδες ανθρώπους.