Υπάρχουν ακόμη τάξεις;

Υπάρχουν ακόμη τάξεις;Παναγιώτης Σωτήρης
Η έννοια των κοινωνικών τάξεων εξακολουθεί να είναι χρήσιμη για κοινωνίες βαθιά διαιρεμένες δείχνοντας ότι δεν υπάρχει μόνο η «μεσαία τάξη»
Διάγγελμα Μητσοτάκη: Ανάληψη ανευθυνότητας

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Ανάληψη ανευθυνότητας

Του Ανδρέα Κοσιάρη
Το διάγγελμα του πρωθυπουργού την Πέμπτη το βράδυ θα ήταν εξοργιστικό και μόνο διότι δεν περιείχε καμία ουσία, διότι ήταν απλά μία απελπισμένη προσπάθεια δικαιολόγησης.
Όμως είναι διπλά εξοργιστικό διότι κρυμμένη μέσα στον — υποτίθεται ψύχραιμο αλλά από το βλέμμα εμφανώς πανικόβλητο — λόγο του πρωθυπουργού υπήρχε μία στυγνή ομολογία αποτυχίας
Τι σημαίνει να μην έχεις τσίπα

Τι σημαίνει να μην έχεις τσίπα

ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να “κλαις” και να “οδύρεσαι” όταν καίγεται κανένας σκουπιτοτενεκές σε καμιά διαδήλωση, αλλά όταν καίγεται η Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη να αλληλοσυγχαίρει η “επιτελικότητα” την “αριστεία” σου – και τις δυο μαζί η μιντιακή αλητεία.
ΤΕΚΑ: ΤΕλευταίο ΚΑρφί στο φέρετρο της επικουρικής ασφάλισης

ΤΕΚΑ: ΤΕλευταίο ΚΑρφί στο φέρετρο της επικουρικής ασφάλισης

 Λεωνίδας Βατικιώτης
Σημείο τομής για την ιστορία του ασφαλιστικού συστήματος και των αντιασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για την ίδρυση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ). Πρόκειται για μια βαθιά οπισθοδρομική μεταρρύθμιση, αντι-μεταρρύθμιση για την ακρίβεια, που υλοποιείται κατά παραγγελία των αεριτζήδων του χρηματιστηρίου και των πολλάκις χρεοκοπημένων τραπεζιτών ενώ θα βλάψει ανεπανόρθωτα το σύνολο των ασφαλισμένων και φορολογούμενων πολιτών… Υλοποιείται δε σε μια συγκυρία που δεκάδες χώρες (18 συγκεκριμένα από 30 που τόλμησαν το εγχείρημα στο παρελθόν) καταργούν το κεφαλαιοποιητικό και επιστρέφουν ξανά στο διανεμητικό σύστημα. Καθόλου τυχαία ο αρμόδιος υπουργός κατέθεσε νύχτα Παρασκευής – ξημερώματα Σαββάτου το νομοσχέδιο στη Βουλή.
Ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού: Η λεηλασία ενός ακόμη δημόσιου αγαθού

Ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού: Η λεηλασία ενός ακόμη δημόσιου αγαθού

του Δημήτρη Τσίρκα
Μετά το την εργασιακή αντιμεταρρύθμιση που καταργεί το οκτάωρο, ο Χατζηδάκης τώρα βάζει στο στόχαστρό του τις συντάξεις. Η εμμονή της ΝΔ με την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού δεν είναι τυχαία, αλλά απαντά σε συστημικές ανάγκες.
Είναι σε κίνδυνο οι κλασικές σπουδές;

Είναι σε κίνδυνο οι κλασικές σπουδές;

Παναγιώτης Σωτήρης
Συχνά πίσω από τη συζήτηση για τις κλασικές σπουδές και τον κίνδυνο που διατρέχουν κρύβεται μια συντηρητική αντίληψη για την αρχαιογνωσία και μια επιμονή στον «δυτικό κανόνα»
Πόσες πολιτικές σκοπιμότητες επενδύθηκαν πάνω στο έγκλημα στα Γλυκά Νερά;

Πόσες πολιτικές σκοπιμότητες επενδύθηκαν πάνω στο έγκλημα στα Γλυκά Νερά;Τι δεν έχουμε ακούσει, δει και διαβάσει στις λίγες εβδομάδες που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα! Η προσπάθεια ηρωοποίησης των αστυνομικών που καθημερινά εκτυλίσσεται μετά τα περιστατικά της Νέας Σμύρνης απογειώθηκε.