Ο Πρωθυπουργός που έπρεπε να αποδείξει ότι είναι ανίδεος

Ο Πρωθυπουργός που έπρεπε να αποδείξει ότι είναι ανίδεος


Όλοι οι πρωθυπουργοί προσπαθούν να παρουσιάσουν στους πολίτες το ηγετικό τους προφίλ, με «πυγμή», δυναμικές παρεμβάσεις, διόρθωση τυχόν «λαθών» και έναν ισχυρό επικοινωνιακό μηχανισμό. Θέλουν να δείχνουν πανταχού παρόντες, να φαίνεται πως όλα γίνονται σύμφωνα με το σχέδιο, όλα, όταν χρειαστεί, περνούν από τα χέρια τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε αυτήν τη συνήθη πρακτική και την ξεχείλωσε, φτάνοντας την σε μακιαβελικά επίπεδα, σε μια αυτοκρατορικού τύπου διακυβέρνηση. Στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων όμως, η αγωνία του Πρωθυπουργού είναι να δηλώσει άσχετος, ανίδεος. Αυτό είναι το καλό σενάριο για τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Αυτήν τη εικόνα του ανίδεου θα κληθεί να παρουσιάσει στη Βουλή. Τραγική ειρωνεία...
Όχι, οι New York Times δεν θα ρίξουν τον Μητσοτάκη

Όχι, οι New York Times δεν θα ρίξουν τον Μητσοτάκη


Την περίοδο 2010-2015, όταν η ελληνική χρεοκοπία βρισκόταν στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, οι μεγάλες εφημερίδες της Δύσης φιλοξενούσαν κάθε δεύτερη μέρα άρθρα και πρωτοσέλιδα για το πόσο failed state (αποτυχημένο κράτος) είναι η Ελλάδα και πόσο τεμπέληδες και διεφθαρμένοι είναι οι Έλληνες.
Αλλαγή υποδείγματος για το παραγωγικό άλμα

Αλλαγή υποδείγματος για το παραγωγικό άλμα



Λόης Λαμπριανίδης
Η ελληνική οικονομία στηρίζεται -κατά βάση- στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών χαμηλής και μέσης προστιθέμενης αξίας γεγονός που, μεταξύ άλλων, οδήγησε τη χώρα να πέσει στην «παγίδα των χωρών μεσαίου εισοδήματος». Έτσι, η οικονομία της δεν δημιουργεί σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης και αυτό οδηγεί εδώ και πολλά χρόνια -βοηθουσών και των διαδοχικών κρίσεων μετά το 2010- στη μετανάστευση σημαντικού μέρους του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού της (brain drain).
Αναλύοντας τα σχέδια Κεραμέως για τον τρόπο διοίκησης των Πανεπιστημίων

Αναλύοντας τα σχέδια Κεραμέως για τον τρόπο διοίκησης των Πανεπιστημίων



Στα πλαίσια ολοκλήρωσης της διαβούλευσης του νέου νόμου – πλαισίου για τα πανεπιστήμια, η κα Κεραμέως φιλοξενήθηκε και έδωσε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ την 20/6/2022, στον δημοσιογράφο κο. Τσίμα. Παίρνοντας αφορμή από κάποια επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν στη συνέντευξη σχετικά με το νομοσχέδιο, θέλω με μια σειρά δύο άρθρων να θίξω ορισμένα σημεία που αφορούν τη γενικότερη ρητορική περί της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της «ανάγκης» για αλλαγές σε αυτή.