Το ΚΚΕ και η επανάσταση του 1821

Το ΚΚΕ και η επανάσταση του 1821

Του Δημήτρη Μπελαντή
 Η Διακήρυξη που δημοσίευσε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 αποτελεί ένα πολιτικά και ιδεολογικά ενδιαφέρον κείμενο. Τόσο για αυτά που λέει (ορισμένα από τα οποία είναι ιστορικώς αληθή και βάσιμα)  όσο και για αυτά που υποβαθμίζει ή παρασιωπά. 
Δημοσκοπήσεις : Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τη δυσαρέσκεια, ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αντιπολιτευτικό λόγο

Δημοσκοπήσεις : Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τη δυσαρέσκεια, ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αντιπολιτευτικό λόγο

Παναγιώτης Σωτήρης

Παρότι η ΝΔ διατηρεί ένα σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση αρχίζει να εισπράττει και δυσαρέσκεια
Ούτε «αστοχία», ούτε «διαστρέβλωση». Πολιτική επιλογή

Ούτε «αστοχία», ούτε «διαστρέβλωση». Πολιτική επιλογήΗ Βάνα Παπαευαγγέλου με τη δήλωσή της για το «μικρό ποσοστό, 20% των θανάτων εκτός ΜΕΘ» δεν εκφράζει τον εαυτό της, ούτε έκανε μία αστοχία. Ίσως όντως να μην ήθελε να πει ό,τι είπε, αλλά όσο κι αν προσπαθεί να πείσει περί «διαστρέβλωσης», εκφράζει την Επιτροπή των «ειδικών» και την πολιτική της στο δεύτερο και ατέλειωτο lockdown. Μία πολιτική που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Εδώ και πάρα πολλούς μήνες, τα δύο αυτά σώματα έχουν ενωθεί εις σάρκα μίαν.
 
Εκπαιδεύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ: Το παράδειγμα του Ελληνικού

Εκπαιδεύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ: Το παράδειγμα του Ελληνικού


Την ώρα που η κυβέρνηση αποτυγχάνει στο πλέον κομβικό ζήτημα της περιόδου που διανύουμε (στην διαχείριση της πανδημίας) και που η πλειοψηφία των πολιτών αντιδρά ανοιχτά, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν παίρνει κεφάλι αλλά, ακόμα χειρότερα, εξακολουθεί να παραμένει μη εντοπίσιμος σε κρίσιμους μαζικούς χώρους, να μένει πίσω στις δημοσκοπήσεις και να βλέπει το, κατά τον ίδιο, ισχυρό του χαρτί, τον πρόεδρο του κόμματος, να υπολείπεται δραματικά στο δημοσκοπικό ερώτημα της καταλληλότητας για την θέση του πρωθυπουργού.
Κέρδισε ή έχασε ο «γνωστός» απεργός πείνας;

Κέρδισε ή έχασε ο «γνωστός» απεργός πείνας;Κέρδισε ή έχασε ο «γνωστός» απεργός πείνας; Το αίτημά του δεν ικανοποιήθηκε. Η κυβέρνηση δεν υποχώρησε ή δεν «εκβιάστηκε», όπως λέει η ίδια, παρότι ο απεργός έφτασε ένα βήμα πριν τον θάνατο. Τα στελέχη και οι οπαδοί της πανηγυρίζουν. Αυτό θα έχει επιπτώσεις, τόσο στη στάση της από δω και στο εξής, αναμφίβολα πιο σκληρή και άτεγκτη. Όσο και στην αντιμετώπιση παρόμοιων αγώνων στο μέλλον. Μέχρι τώρα το κράτος υποχωρούσε ή ερχόταν σε κάποιο συμβιβασμό ώστε να μην πεθάνει ο κρατούμενος.
 
Η προβληματική κατανόηση μιας έρευνας – Τι ισχύει άραγε για τις διαδηλώσεις;

Η προβληματική κατανόηση μιας έρευνας – Τι ισχύει άραγε για τις διαδηλώσεις;Στο πλαίσιο της “Ώρας του Πρωθυπουργού”, στη συνεδρίαση της 12ης Μαρτίου 2021, και περίπου στο 17ο λεπτό της απάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τα πρόσφατα φαινόμενα βίας και αυθαιρεσίας της αστυνομίας, έγινε αναφορά σε μια έρευνα του Πανεπιστημίου Humboldt, όπως ειπώθηκε. Επικαλούμενος την έρευνα αυτή, ο πρωθυπουργός επιχειρηματολόγησε ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται με τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Επίσης, με λίγα λόγια, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμβάλλει στην διασπορά του κορονοϊού επειδή υποστηρίζει τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την αστυνομική καταστολή.
Άσκοπη κυβέρνηση

Άσκοπη κυβέρνηση

Έχουμε φτάσει στο σημείο μίας τραγικής απάθειας, στο σημείο που η αποτυχία μέτρων που ανακοινώνονται είναι προδιαγεγραμμένη και η ανακοίνωσή τους γίνεται απλά για τον περίγελο στα κοινωνικά δίκτυα και για να δυσκολέψει λίγο παραπάνω η καθημερινότητα. Για μία σημαντική μερίδα των πολιτών, η κυβερνητική και κυρίως, η επιστημονική διαχείριση της πανδημίας έχουν χάσει κάθε ίχνος σοβαρότητας. Ίσως να υπερβάλλω, ίσως όντως αυτό που χρειαζόμασταν να ήταν να πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ που βρίσκεται εντός δύο χιλιομέτρων και ίσως ένας πολίτης που δεν πάει με τα πόδια να αθληθεί να κολλάει κορονοϊό στο αμάξι του.