Κάποια συμπεράσματα για τις εκλογές στην Αϊόβα

Κάποια συμπεράσματα για τις εκλογές στην Αϊόβα

Του Δημήτρη Αναστασίου

Επί 71% των τμημάτων φαίνεται να έχουμε δύο νικητές.

Πιτ Μπούτιτζετζ νικητής σε ποσοστό για αντιπροσώπους (είναι αυτό που ήδη βγαίνει με ένταση στα media) και
Μπέρνι Σάντερς νικητής σε ψήφους στον πρώτο και δεύτερο (τελικό) γύρο.

Υπάρχει διάσταση ανάμεσα στη λαϊκή ψήφο και το ποσοστό στη βάση του οποίου υπολογίζονται οι αντιπροσώποι εξαιτίας του εκλογικού συστήματος και των νέων κανονισμών του κόμματος που πριμοδοτεί τα μικρά εκλογικά σώματα στην ύπαιθρο σε σχέση με τα μεγάλα σώματα στις πόλεις και τα πανεπιστήμια.
Γιατί ο Μπόρις Τζόνσον προτιμά το σκληρότερο Brexit

Γιατί ο Μπόρις Τζόνσον προτιμά το σκληρότερο Brexit

Του Κώστα Ράπτη
Μια χαρακτηριστική ασυμμετρία αποτυπώθηκε, ήδη από την 1η Φεβρουαρίου, στον τρόπο με τον οποίο θιασώτες και πολέμιοι του Brexit υποδέχθηκαν την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Μια ασυμμετρία βαθύτερη από το ότι οι Brexiteers πανηγύριζαν, ενώ η άλλη πλευρά, σε Βρετανία και Ευρώπη, διακατεχόταν από την αναμενόμενη περίσκεψη. Το κρίσιμο μέγεθος είναι ότι οι μεν άρθρωναν έναν κάποιο πολιτικό λόγο (περί ανάκτησης κυριαρχίας, κ.ο.κ.) και οι δε επέμεναν σε έναν λόγο συναισθηματολογικό και ηθικολογικό.
Τι επιδιώκει η Τουρκία με τις προκλητικές εξόδους των ερευνητικών σκαφών

Τι επιδιώκει η Τουρκία με τις προκλητικές εξόδους των ερευνητικών σκαφών

Του Παναγιώτη Σωτήρη

Η αναστάτωση που προκλήθηκε από την είσοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ήρθε να θυμίσει τον τρόπο που η Τουρκία προωθεί τις αξιώσεις της
Να ξεκινήσω διδακτορικό;

Να ξεκινήσω διδακτορικό;


Συχνά φοιτητές και φοιτήτριές μου με ρωτούν αν αξίζει τον κόπο να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε επίπεδο διδακτορικού διπλώματος.Νομίζω πως την πληρέστερη απάντηση την έχουν δώσει  δύο πολύ μεγάλοι του ελληνικού Θεάτρου, η Έλλη Λαμπέτη και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος εκπονώντας "επιστολή προς έαν νέο ηθοποιό". Δύο τμήματα αυτών των απαντήσεων πιστέυω πως ταιριάζουν στο ερώτημα των νέων φοιτητών. Το πρώτο (αυτό της Λαμπέτη) αφορά το αν πρέπει να γίνει κανείς ηθοποιός (να ξεκινήσει το δύσβατο το δρόμο μιας επιστημονικής πορείας στην περίπτωσή μας) και το δεύτερο (αυτό του Μιχαλακόπουλου) στο πως να κινηθεί αφού έχει ακολουθήσει αυτό το δρόμο.  
Ο Σαμαράς απαιτεί συνιδιοκτησία

Ο Σαμαράς απαιτεί συνιδιοκτησία


Του Θάνου Καμήλαλη

Σαν να μην έφτανε στην κυβέρνηση το κάζο στα ποδοσφαιρικά, οι χειρισμοί των οποίων έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ένθεν κακείθεν, ήρθε και μία μικρή «ανταρσία» του Αντώνη Σαμαρά, για να δέσει το γλυκό των ημερών. Ο πρώην Πρωθυπουργός μάλιστα, έστειλε μέσω διαρροής σαφές μήνυμα ότι «ούτε έδωσε, ούτε του ζητήθηκαν, ούτε θα μπορούσαν να του έχουν ζητηθεί» εξηγήσεις, αδειάζοντας με έμφαση το Μέγαρο Μαξίμου, που άτυπα υποστήριζε το ακριβώς αντίθετο, ελάχιστες ώρες πριν. Χωρίς το μεγάλο αξίωμα που μάλλον θα επιθυμούσε, αλλά και χωρίς περιστροφές, ο Σαμαράς δείχνει ότι «είναι εδώ», με ενεργό ρόλο και τη δική του ατζέντα. Το ερώτημα είναι, τι θα συμβεί όταν και αν η θέση του θα σημαίνει εσωκομματική αντιπολίτευση και όταν και αν θα έρθει ένα ζήτημα πολύ πιο «ευαίσθητο» και σοβαρό από μία τροπολογία για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ο τριμέτωπος αγώνας του Ερντογάν

Ο τριμέτωπος αγώνας του Ερντογάν

Του Κώστα Ράπτη
Τη θέση που θεωρεί ότι της αντιστοιχεί στη διεθνή σκηνή η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν την διεκδικεί ακροβατώντας ανάμεσα στα συμφέροντα διαφορετικών μεγάλων δυνάμεων, αξιοποιώντας τον κενό χώρο που αφήνουν οι δικοί τους ανταγωνισμοί και χρησιμοποιώντας, τρόπον τινά, τη μία εις βάρος της άλλης.
Ξέρουμε τι είναι τα «Ιδιωτικά» Πανεπιστήμια;

Ξέρουμε τι είναι τα «Ιδιωτικά» Πανεπιστήμια;

του Περικλή Γκόγκα

Συνήθως τα γραφόμενα στα social media δεν αποτελούν τεκμηριωμένες με γεγονότα γνώμες. Αφορούν εκτιμήσεις που τις περισσότερες φορές είναι απλά άκριτη αναπαραγωγή απόψεων άλλων και γι' αυτό κρύβουν πολλές ανακρίβειες ή πλάνες. Το έχουμε δει πάρα πολλές φορές αυτό με fake news. Το φαινόμενο αυτό το κάνουμε όλοι μας χειρότερο όταν αναπαράγουμε άκριτα ό,τι ακούμε. Στο σημείο αυτό θα αναφερθώ στο θέμα των Πανεπιστημίων
Γιατί η Ελλάδα αποκλείστηκε από τη Σύνοδο στο Βερολίνο για το Λιβυκό

Γιατί η Ελλάδα αποκλείστηκε από τη Σύνοδο στο Βερολίνο για το Λιβυκό

 Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σύνοδο του Βερολίνου για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη συγκεφαλαιώνει πραγματικά προβλήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα ελληνικά αιτήματα
Για να κοπεί ο “αέρας” των εκπαιδευτικών

Για να κοπεί ο “αέρας” των εκπαιδευτικών

Του Θανάση Αλεξίου

Όταν έχουμε μπροστά μας ένα πτυχίο από δημόσιο πανεπιστήμιο γνωρίζουμε περίπου τις διεργασίες (τρόπος εισαγωγής, πρόγραμμα σπουδών, ακαδημαϊκό προσωπικό, εργαστήρια κ.λπ.) που χρειάστηκαν για την απόκτησή του. Μάλιστα οι κοινωνικοί αγώνες του ’60 και ΄70 θα αναδείξουν στη κοινωνική συνείδηση το πανεπιστήμιο ως οιονεί χώρο αναστοχασμού της κοινωνίας.