Ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η νέα μας Μεγάλη Ιδέα

Ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η νέα μας Μεγάλη Ιδέα

Παντελής Κυπριανός, Πανεπιστήμιο Πατρών πρώην  πρόεδρος της ΑΔΙΠ
Τα πρώτα πανεπιστήμια στην Ευρώπη ήταν «ιδιωτικά». Συντεχνίες καθηγητών ή φοιτητών αρχικά, πέρασαν στη συνέχεια στον έλεγχο των εκκλησιών, Ηγεμόνων, πόλεων. Με εξαιρέσεις (Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών, το σημερινό Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών στη Γαλλία), αυτά καταργήθηκαν ή έγιναν δημόσια παντού στο πλαίσιο του εθνικού κράτους. Μεταπολεμικά, λόγω του σοβιετικού ανταγωνισμού, οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν όλα τα δικά τους ΑΕΙ, δημόσια και ιδιωτικά, με στόχο την ανταγωνιστική κατάρτιση του πολυπόθητου ανθρωπίνου κεφαλαίου. Στη δεκαετία του 1980, άνοιξε ένας νέος κύκλος με την απόσυρση του κράτους και τη μετατροπή της εκπαίδευσης από αγαθό σε υπηρεσία, εξέλιξη που οδήγησε τα ΑΕΙ στην αναζήτηση πόρων και στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Έκτοτε λίγα πράγματα άλλαξαν, με σημαντικότερο τη διεκδίκηση της ταχύτατα αυξανόμενης «αγοράς» των φοιτητών.

 
Η ακρίβεια είναι ελληνική

Η ακρίβεια είναι ελληνική


Ήταν 18 Οκτωβρίου του 2023 όταν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ένιωσε για πρώτη φορά την ανάγκη να δηλώσει ότι «η Ελλάδα δεν είναι μπανανία», στέλνοντας ένα δήθεν αυστηρό μήνυμα σε πολυεθνικές που πωλούν τα προϊόντα τους αυστηρότερα στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες. Σχεδόν τρεις μήνες μετά, η διακήρυξη αυτή επαναλήφθηκε, σε σύσκεψη για «μέτρα κατά της ακρίβειας»: «Η Ελλάδα δεν είναι “μπανανία” και ότι ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός». Είναι σίγουρα προβληματικό όταν ο Πρωθυπουργός μιας χώρας αναγκάζεται να επαναλαμβάνει μονίμως κάτι τέτοιο, για να πείσει το κοινό του. Είναι ωστόσο θετικό ότι για μία φορά, μετά από χρόνια ψεμάτων, έχουμε ομολογία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η ακρίβεια δεν είναι απλά ένα «παγκόσμιο φαινόμενο», αλλά έχει και πολύ σημαντικές ελληνικές ιδιαιτερότητες.
«Νέα Αριστερά». Δηλαδή;

«Νέα Αριστερά». Δηλαδή;


Νομίζω ότι η «Νέα Αριστερά» δεν έχει τύχη ως Αριστερά. Όχι ως τιμωρία στο «έγκλημα καθοσιώσεως», που διέπραξαν τα μέλη της, αλλά για τρεις ανυπέρβλητους λόγους: Δεν έχει την παραμικρή επαφή με κινήματα· δεν διαθέτει την παραμικρή πρόσβαση σε νεολαία· δεν έχει τον παραμικρό πολιτικό συνομιλητή στην Αριστερά. Είναι καταδικασμένη, λοιπόν, να ψάξει διέξοδο κι αυτή στο «κέντρο». Προνομιακός χώρος επαφής είναι το ΠΑΣΟΚ.
Ο Ζελένσκι πρέπει να φύγει πριν καταρρεύσει η Ουκρανία – «Μετά βίας κρατιέται στον πόλεμο»

Ο Ζελένσκι πρέπει να φύγει πριν καταρρεύσει η Ουκρανία – «Μετά βίας κρατιέται στον πόλεμο»

Γιώργος Γεωρτζόγλου
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ενώ ο ουκρανικός στρατός οπισθοχωρεί σχεδόν παντού κατά μήκος της γραμμής επαφής.