Σωτήρης Πέτρουλας: Θα βρίσκεται πάντα στα αριστερά της αριστεράς

Σωτήρης Πέτρουλας: Θα βρίσκεται πάντα στα αριστερά της αριστεράς

Συμπληρώθηκαν πρόσφατα 40 χρόνια από τη δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του μετεμφυλιακού κράτους της Δεξιάς. Στην πραγματικότητα η θυσία του νέου αυτού αγωνιστή της Αριστεράς έχει μια διττή διάσταση.
17ο Συνέδριο του ΚΚΕ: Και όμως κινείται..

17ο Συνέδριο του ΚΚΕ: Και όμως κινείται..

Η πραγματοποίηση του 17ου συνεδρίου του ΚΚΕ έφερε στην επιφάνεια όχι μόνο τις γνωστές αντιφάσεις που ταλανίζουν τον αγωνιστικό ρεφορμισμό εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά και μια σειρά από νέες παραμέτρους τις οποίες η επαναστατική αριστερά θα πρέπει να μελετήσει με σοβαρότητα έτσι ώστε να μπορέσει να χαράξει και την αντίστοιχη στρατηγική της. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Το ζήτημα του αναθεωρητισμού στην ιστορία: τα πράγματα δεν είναι πάντα άσπρο μαύρο.

Το ζήτημα του αναθεωρητισμού στην ιστορία: τα πράγματα δεν είναι πάντα άσπρο μαύρο.

Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, και σε δύο φάσεις, έχει ξεσπάσει μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ ενός σημαντικού τμήματος των ελλήνων κοινωνικών επιστημόνων σχετικά με το πόσο απαραίτητη είναι η αναθεώρηση ορισμένων μεθοδολογικών εργαλείων στις κοινωνικές επιστήμες και ιδιαίτερα στο χώρο της ιστορίας.
Η συζήτηση περί κεντροαριστεράς ως δείγμα της δεξιάς μετατόπισης του πολιτικού σκηνικού

Η συζήτηση περί κεντροαριστεράς ως δείγμα της δεξιάς μετατόπισης του πολιτικού σκηνικού

Το Παρόν μέσα από τις φιλόξενες στήλες του ξεκίνησε εδώ και μία εβδομάδα ένα ενδιαφέροντα διάλογο σχετικά με τις εξελίξεις στο χώρο της ελληνικής Κεντροαριστεράς και το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, για να προσεγγίσουμε όλα αυτά θα πρέπει να απαντήσουμε σε ένα ερώτημα πιο αρχειακού χαρακτήρα: Γιατί επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο τον όρο Κεντροαριστερά (ως το δυνητικό άθροισμα των πέραν της ΝΔ πολιτικών δυνάμεων) αντί του όρου Αριστερά
Το Δημόσιο χρέος ως μοχλός τρομοκράτησης των λαϊκών τάξεων

Το Δημόσιο χρέος ως μοχλός τρομοκράτησης των λαϊκών τάξεων

Η πρόσφατη απόφαση της νέας κυβέρνησης για «απογραφή» των μεγεθών των δημοσίων οικονομικών και οι «αγωνιώδεις» κραυγές των διαφόρων γραφίδων ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν πλείστες όσες «μαύρες τρύπες» οι οποίες θα πρέπει να πληρωθούν (από ποιους άραγε;), έφεραν για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια το μέγεθος του ελληνικού δημόσιου χρέους ως μοχλού τρομοκράτησης των λαϊκών τάξεων.
Σημείωμα για το Κυπριακό

Σημείωμα για το Κυπριακό

Πολύ συχνά λέγεται πως το Κυπριακό αποτελεί πρόβλημα δύο κοινοτήτων, ή δύο κρατών που βρίσκονται σε ένα διαρκή ανταγωνισμό. Ωστόσο, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί ο σημαντικότατος ρόλος που διαδραμάτισαν οι διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όλα αυτά τα χρόνια.  Το Κυπριακό πρόβλημα ουσιαστικά ξεκινά από την παραχώρηση της Κύπρου από την παραπαίουσα Οθωμανική αυτοκρατορία στην ισχυρή, τότε, Βρετανική το 1878.
Ο δηλητηριώδης όφις των κομμάτων και ο Αη Γιώργης (Παπανδρέου) ο  exterminator

Ο δηλητηριώδης όφις των κομμάτων και ο Αη Γιώργης (Παπανδρέου) ο exterminator

Το τελευταίο διάστημα βομβαρδιζόμαστε από ένα ορυμαγδό απόψεων, θέσεων, αναλύσεων κλπ κλπ, οι  οποίες αποσκοπούν στο να αναδείξουν ότι η πηγή όλων των κακών της ελληνικής κοινωνίας είναι τα γερασμένα, γραφειοκρατικά κόμματα, αυτοί οι αρτηριοσκληρωτικοί δυνάσαυροι που λειτουργούν τόσο μακριά από τις ανάγκες και τα προβλήματα του ελληνικού λαού.
Ολυμπιακοί Αγώνες: Ποιος θα πληρώσει τη νύφη;

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ποιος θα πληρώσει τη νύφη;

Σε λιγότερο από ένα χρόνο θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες- μια διοργάνωση για την οποία έχουν γραφτεί πολλά, αλλά έχουν αποκρυφτεί ακόμα περισσότερα. Έχει διαφημιστεί ως η νέα μεγάλη ιδέα για μόνο που κανείς από τους διάφορες μεγαλοσχήμονες επισήμους δεν έχει μιλήσει για το τι είναι οι Ολυμπιακοί (μια σύμπραξη πολυεθνικών με κυριότερο μέτοχο την ADIDAS), μια καλή ευκαιρία για τρελά κέρδη για τις κατασκευαστικές εταιρίες και τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, παχυλότατοι μισθοί για το εκάστοτε κογκλάβιο της επιτροπής διοργάνωσης και  μια σειρά από σοβαρότατες επιπτώσεις για τα λαϊκά στρώματα της χώρας που «υποδέχεται» τους Ολυμπιακούς:  σημαντικότατα δημόσια ελλείμματα (που κάποιοι θα πρέπει να πληρώσουν) αύξηση της καταστολής και περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων (που χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για εγκαθίδρυση νέων κατασταλτικών πλαισίων τα οποία διατηρούνται) σοβαρότατα περιβαλλοντικά προβλήματα (τα οποία παραμένουν).
Οι σκοτεινές πλευρές των Ολυμπιακών Αγώνων

Οι σκοτεινές πλευρές των Ολυμπιακών Αγώνων

«Δουλεύω στα Ολυμπιακά, κάθε μέρα αντικρύζω μια μακάβρια πραγματικότητα, τα αφεντικά μάς πιέζουν για υπερωρίες, οι βάρδιες διαρκούν 11 ώρες, συνέχεια μας απειλούν πως θα μας διώξουν γιατί έχουμε ανάγκη το μεροκάματα, οι εργολάβοι δεν παίρνουν κανένα μέτρο ασφάλειας. Κάθε μέρα έχουμε εργατικά αυχυήματα. Πριν λίγες μέρες σκοτώθηκε ένας εργάτης στα έργα, δούλευε στη διπλανή σκαλωσιά από μένα, ήταν ο πέμπτος εργάτης νεκρός μέσα σε λίγους μήνες. Πόσοι ακόμα θα βάλουν το αίμα τους στον εφιάλτη που λέγεται Ολυμπιακοί αγώνες;»


            Νομίζουμε πως το χαρακτηριστικό αυτό απόσπασμα από τη διήγηση ενός εργαζόμενου στα Ολυμπιακά έργα δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το τι σημαίνουν Ολυμπιακοί αγώνες. Βέβαια στα πλαίσια ενός άρθρου στον περιορισμένο χώρο των Κακώς Κειμένων δεν είναι δυνατό να αναδειχθούν όλες οι πλευρές αυτού του ζητήματος
Ευρωπαϊκή Ένωση: Η ιστορική εξέλιξη μιας ταξικής διεθνικής συμμαχίας

Ευρωπαϊκή Ένωση: Η ιστορική εξέλιξη μιας ταξικής διεθνικής συμμαχίας

Αναμφίβολα τα πολιτικά πράγματα στη χώρα μας θα σημαδευτούν από τη Σύνοδο κορυφής των Κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 20-21 Ιουνίου. Τι είναι, όμως. Η Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποια η ιστορική της εξέλιξη και ποια τα βασικά της χαρακτηριστικά; Ποιες οι λειτουργίες των θεσμών της και ποια συμφέροντα αντιπροσωπεύει; Σε  αυτά τα ερωτήματα  θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε με το άρθρο αυτό.