Η ενεργειακή φτώχεια και οι πολιτικές… Αντουανέτες θα φέρουν κοινωνικές εκρήξεις
Διαβάζουμε με… υπομονή και καλή διάθεση τις 23 προτάσεις του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος που θα μας βοηθήσουν να εξοικονομήσουμε ενέργεια τον χειμώνα.
Προτάσεις που λίγο – πολύ συνοψίζονται στα εξής:
Μη βάζετε σεμεδάκια πάνω στα θερμαντικά.
Να κοιμάστε σε ένα δωμάτιο, όλοι μαζί ώστε τα υπόλοιπα να μη χρειάζονται θέρμανση. Αν κοιμάστε κι αγκαλιά, ακόμη καλύτερα, η θερμότητα μεταδίδεται πιο εύκολα σε ενωμένα σώματα… χωρίς παρεξήγηση. Αυτό που λέει κι ο λαός: «Κρύο, καιρός για δύο».
Επίσης, βάλτε παντού μονωτικές ταινίες για να μην περνάει ο αέρας, αλλάξετε όλες τις λάμπες και βάλτε Led, ακόμη κι αν δεν έχετε λεφτά να τις αγοράσετε.
Βάζουμε παντού θερμοστάτες, κλείνουμε όλες τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιούμε, βάζουμε ηλιακό θερμοσίφωνο, αλλάζουμε τα κουφώματα με νέα, ενεργειακά και θερμομονωτικά. Α. Και φτιάχνουμε φαΐ με χύτρα ταχύτητας, αλλάζουμε λέβητες, αγοράζουμε νέες συσκευές και πλένουμε και τα ρούχα μας στο… χέρι, στη σκάφη όπως παλιά.
Τι ωραία όλα αυτά. Θα είχε ενδιαφέρον, όμως, να μάθουμε και πόσα νοικοκυριά μπορούν να τα εφαρμόσουν. Πόσοι π.χ. έχουν μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ για να προβούν σε αλλαγές συσκευών ή εγκαταστάσεις συστημάτων θέρμανσης;
Πόσες οικογένειες μπορούν να κόψουν τη θέρμανση στο δωμάτιο των παιδιών, πόσες μπορούν να αλλάξουν κουφώματα ή να βάλουν ηλιακό;
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου «Πουλαντζάς» που έγινε πριν από μερικούς μήνες, στην Ελλάδα η ενεργειακή φτώχεια χτυπάει «κόκκινο».
Συγκεκριμένα, και προτού φτάσουμε εδώ που είμαστε ή ακόμη χειρότερα, πριν έρθει ο «μαύρος» χειμώνας που όλοι περιμένουμε, στη χώρα μας:
· Ένα στα δύο νοικοκυριά δυσκολεύεται να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες.
· Επτά στα δέκα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες έχουν μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 1.500 ευρώ.
· Ένα στα τρία νοικοκυριά περιόρισε βασικές ανάγκες (φαγητό, φάρμακα κλπ.) για να καλύψει τα ενεργειακά κόστη.
· Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά θερμαίνουν ένα μέρος της κατοικίας τους.
· Τρία στα τέσσερα νοικοκυριά δεν έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι τους.
· Ένα στα τρία νοικοκυριά καθυστερεί να πληρώσει τους λογαριασμούς ενέργειας, ενώ ένα στα δύο νοικοκυριά έλαβε λογαριασμούς με υπέρογκο ποσό πληρωμής.
· Δύο στα 3 νοικοκυριά δεν πήραν επίδομα θέρμανσης.
Χθεσινή έρευνα του ΙΕΛΚΑ αναφέρει ότι 2 στους 3 καταναλωτές κατεβάζουν το διακόπτη, επειδή δεν έχει να πληρώσει ενώ το 67% έχει μειώσει ακόμη και τις αγορές σε είδη τροφίμων.
Δεν αρκούν όλα αυτά για να καταλάβει η κυβέρνηση πως οι προτάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας είναι τουλάχιστον… παιδικές; Ότι μάλλον απευθύνονται σε παιδιά του δημοτικού στο μάθημα της περιβαλλοντικής κι ενεργειακής ευαισθησίας.
Δεν απευθύνονται, πάντως, στην συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που ζουν με μισθούς έως 1.000 ευρώ.
Δεν απευθύνονται σε οικογένειες που εκτός από τους λογαριασμούς στο σπίτι τους, πρέπει να πληρώσουν και αυτούς για το παιδί τους που σπουδάζει φοιτητής.
Δεν απευθύνονται στους άνεργους, κυρίως στους νέους που δεν μπορούν να βρουν μια αξιοπρεπή εργασία με αξιοπρεπή μισθό.
Δεν απευθύνονται ακόμη στις εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στην επαρχία. Στη γιαγιά και τον παππού στο χωριό, που όχι καλοριφέρ δεν έχει, αλλά με το ζόρι ανάβει και η ξυλόσομπα.
Κράτος δικαίου, κράτος προστάτης των πολιτών, λοιπόν, δεν είναι εκείνο που επιδοτεί τη φτώχεια και δίνει και τέτοιες συμβουλές εξοικονόμησης.
Αλλά που προνοεί ώστε να μην υπάρχουν φτωχοί.
Οσο οι πολιτικοί αντιμετωπίζουν τον κόσμο με το σύνδρομο της… Αντουανέτας, κι όσο οι πολίτες θα… πεθαίνουν γιατί δεν μπορούν να προσαρμοστούν στη νέα εποχή, θα υπάρχει φτώχεια, ενεργειακή ένδεια και χειμώνες σαν εκείνον του… 1942 και της Κατοχής.
Αλλά μην απορήσουμε μετά για τις κοινωνικές εκρήξεις που έρχονται. Μην πέσουμε από τα σύννεφα με την οργή του κόσμου που διογκώνεται απέναντι σε «αριστερές» και «δεξιές» πολιτικές που αφορούν… άλλους πλανήτες.