Ανομία και αστυνομία
του Δ.Α
Η ανομία είναι ένας κοινωνιολογικός όρος με διάφορες σημασίες που βασανίζεται από πρόθυμους συμμορφωτές που είναι έτοιμοι να στηρίξουν και την πιο παράλογη πολιτική απόφαση της κυβέρνησης.
Στα κεφάλια των συμμορφωτών η αστυνομία θα πατάξει την ανομία (sic) στα πανεπιστήμια δηλαδή την παραβατικότητα. Στις ΗΠΑ που υπάρχει αστυνομία αυτό δεν συμβαίνει.
Ο Πίνακας δείχνει αδικήματα και εγκλήματα εντός των πανεπιστημιούπολεων συλλήψεις και παραπομπές για πειθαρχική δράση ανά 10.000 φοιτητές πλήρους φοίτησης σε μεταλυκειακά ιδρύματα από το 2001 έως 2017.
Για το 2017, στις ΗΠΑ με πανεπιστημιακή αστυνομία, τα εγκλήματα κατά προσώπων και ιδιοκτησίας στα πανεπιστήμια με εστίες ήταν 25 ανά 10.000. Με περίπου 280.000 φοιτητές πλήρους φοίτησης στην Ελλάδα αναλογικά θα σήμαινε 700 εγκλήματα κατά προσώπων και ιδιοκτησίας το χρόνο. Έχει η Ελλάδα 700 εγκλήματα φόνων, ληστειών, εμπρησμών, κλοπής αυτοκινήτων και σεξουαλικών αδικημάτων στις πανεπιστημιουπόλεις κάθε περίπου χρόνο?
Για το 2017, στις ΗΠΑ με πανεπιστημιακή αστυνομία στα πανεπιστήμια με εστίες , οι συλλήψεις για οπλοκατοχή και παραβίαση του νόμου για τα ναρκωτικά και τις ουσίες ήταν 35 ανά 10.000. Και πάλι αναλογικά θα σήμαινε στην Ελλάδα αναλογικά θα σήμαινε 980 συλλήψεις για οπλοκατοχή και παραβίαση του νόμου για τα ναρκωτικά και τις ουσίες. Υπάρχει ανάγκη για 980 συλλήψεις το χρόνο για οπλοκατοχή και παραβίαση του νόμου για τα ναρκωτικά και τις ουσίες στις πανεπιστημιουπόλεις κάθε περίπου χρόνο?
Για το 2017, στις ΗΠΑ, οι καταγγελίες για οπλοκατοχή και παραβίαση του νόμου για τα ναρκωτικά και τις ουσίες ήταν 206 ανά 10.000. Και πάλι αναλογικά θα σήμαινε στην Ελλάδα αναλογικά θα σήμαινε 5768 καταγγελίες για οπλοκατοχή και παραβίαση του νόμου για τα ναρκωτικά και τις ουσίες. Υπάρχει ανάγκη για 5768 καταγγελίες το χρόνο για οπλοκατοχή και παραβίαση του νόμου για τα ναρκωτικά και τις ουσίες στις πανεπιστημιουπόλεις?
Εγώ θυμάμαι καταγγελίες μόνο 2-3 γνωστών πανεπιστημιακών για ναρκωτικά έξω από το χώρο του ΕΜΠ και του ΑΠΘ, την παλιά κατάσταση στο ΑΠΘ και την ΑΣΣΟΕ (απέξω κυρίως) που παρά τις εκκλήσεις για δράση η αστυνομία σφυρίζει αδιάφορα επιτρέποντας την βολική κατασυκοφάντηση των πανεπιστημίων από πρόθυμους συμμορφωτές. Κατάφερε η αστυνομία να σταματήσει τη διακίνηση ναρκωτικών π.χ. έξω απ την ΑΣΣΟΕ? Για ποιον λόγο να τη βάλουν και μόνιμα εντός?
Είναι σαφές ότι το οργουελικής έμνευσης νομοσχέδιο (πανεπιστημιακή αστυνομία, κάμερες, δωμάτια παρακολούθησης) έχει στόχο την απαγόρευση του φοιτητικού κινήματος. Δεν ξέρω εάν θα το πετύχει. Αμφιβάλλω. Μπορεί να δούμε το εντελώς ανάποδο των ανομολόγητων προθέσεων.
Φυτεύοντας όμως την αστυνομία, έναν από τους θεσμούς που είναι στη χειρότερη κατάσταση, μέσα στο πανεπιστήμιο (το θεσμό που ξεχωρίζει στην ελληνική κοινωνία) μάλλον θα διαβρωθεί το δεύτερο με 1000 αργόσχολους δημόσιους υπαλλήλους που θα στραφούν μέσα από την αργοσχολία τους είτε σε λογικές Πόπωτα (νόμος και ηθική) είτε στην διαφθορά. Μάλλον θα δούμε πολλά επεισόδια εγκληματικότητας στο μέλλον. Ας μην απορήσουμε.
(Για αναλυτικά στοιχεία για την παραβατικότητα στα αμερικάνικα πανεπιστήμια είτε εδώ)