Το κοινωνικό και πολιτικό προφίλ του συνδυασμού «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου»
Το κοινωνικό και πολιτικό προφίλ του συνδυασμού «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου»
[του Σπύρου Σακελλαρόπουλου]
Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει μια πιο διεξοδική ματιά στα κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων της παράταξης «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου». Κι αυτό γιατί διαπιστώνουμε μια μεγάλη ποικιλία επαγγελμάτων ηλικιών, εκπαίδευσης αλλά και πολιτικής προέλευσης.
Καταρχάς σημαντική μπορεί να θεωρηθεί η παρουσία του «μισού του ουρανού», των γυναικών, στο ψηφοδέλτιο. Έτσι στους 83 υποψήφιους (τον υποψήφιο Δήμαρχο Σίμο Ρούσο και τους 82 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους) οι 32 είναι γυναίκες, αναλογία που υπερβαίνει το «υποχρεωτικό» 1/3 που ορίζει ο νόμος.
Τα επαγγέλματα που οι υποψήφιοι ασκούν ποικίλουν: Υπάρχουν δεκατρείς εκπαιδευτικοί που απασχολούνται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, εννιά ιδιωτικοί υπάλληλοι, δέκα μηχανικοί που εργάζονται στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, εννιά ελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι, επτά πανεπιστημιακοί, έξι γιατροί, τέσσερις εργαζόμενοι σε κοινωφελείς οργανισμούς, πέντε απασχολούμενοι στο χώρο των τεχνών, πέντε δημοσιογράφοι, ένας δικηγόρος και εννιά συνταξιούχοι.
Σε ότι αφορά το εκπαιδευτικό επίπεδο περίπου τα 4/5 των υποψηφίων είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ενώ υπάρχουν και 24 κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων και διδακτορικών διπλωμάτων. Επίσης τέσσερις υποψήφιοι και υποψήφιες είναι φοιτητές και φοιτήτριες.
Η πολιτική τους δραστηριότητα αφορά το χώρο της αριστεράς είτε πρόκειται για μέλη του Σύριζα, είτε της Ανταρσύα, είτε του Σχεδίου Β’, είτε των Οικολόγων – Πράσινων, είτε άλλων πολιτικών κινήσεων. είτε είναι ανέντακτοι. Πολλοί και πολλές έχουν δραστηριοποιηθεί στο χώρο του φοιτητικού συνδικαλισμό στα νεανικά τους χρόνια και ύστερα συμμετείχαν στον συνδικαλισμό στην πρωτοβάθμιας και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στις τράπεζες, σε συλλόγους εργαζομένων στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, σε διοικήσεις ομοσπονδιών, σε επιστημονικά σωματεία, σε επαγγελματικούς συλλόγους. Παράλληλα πολλοί και πολλές έχουν συμμετάσχει στο γυναικείο κίνημα, σε αντιπολεμικές παρεμβάσεις (όπως οι πρωτοβουλίες για τη Γάζα) και αντιφασιστικές πρωτοβουλίες (όπως το σβήστε τους), σε οικολογικές οργανώσεις, σε περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, σε συλλόγους γονέων (όπως οι συνεταιρισμοί γονέων Χαλανδρίου), σε εξωραϊστικούς συλλόγους (όπως ο Σύλλογος προστασίας της Ρεματιάς), σε αυτοδιαχειριστικά εγχειρήματα. Θα πρέπει, δε, να σημειωθεί η έντονη παρουσία σε δραστηριότητες κοινωνικής αλληλεγγύης όπως η πρωτοβουλία μαζί να τα φάμε, οι δράσεις ενισχυτικής διδασκαλίας, η παροχή εθελοντικών ιατρικών υπηρεσιών κλπ.
Κατά συνέπεια στο ψηφοδέλτιο αυτό συνυπάρχουν μεγαλύτερες και μικρότερες ηλικίες, πολίτες με διαφορετική διαδρομή στο χώρο της αριστεράς, συνδικαλιστές και άνθρωποι του πνεύματος και της Τέχνης. Ωστόσο αυτές οι διαφορές αποτελούν και παράμετρο δυναμικής της δημοτικής κίνησης αφού το βασικό στοιχείο παραμένει: σε αυτό το συνδυασμό δεν υπάρχουν επαγγελματίες της πολιτικής, ούτε κομματικοί γυρολόγοι που σπεύδουν κάθε φορά να ανέβουν στο άρμα της εκάστοτε εξουσίας. Πρόκειται για πολίτες που έχουν συνειδητοποιήσει πως μέσα από τον κοινό αγώνα θα αλλάξει η κατάσταση στο δήμο και στη χώρα μας. Δεν τάζουν θαύματα, γνωρίζουν όμως πως η όποια πολιτική ανατροπή δεν είναι μόνο θέμα αλλαγής των εκλογικών συσχετισμών (που είναι απαραίτητοι) αλλά νέων μορφών διοίκησης του δήμου με τη διαρκώς ενεργή συμμετοχή των δημοτών.
Τα υπόλοιπα είναι το στο χέρι όλων μας…