Νίκη του Μπέρνι Σάντερς στο Νιου Χάμσιρ!
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (επί του 95%)
1. Σάντερς 26,0% Ψήφοι 71.950 - Εκπρόσωποι 9
2. Μπούτιτζεζ 24,4% Ψήφοι 67.577 - Εκπρόσωποι 9
3. Κλόμπουτσαρ 19,7% Ψήφοι 54.609 - Εκπρόσωποι 6
4. Γουόρεν 9.3% Ψήφοι 25.765 - Εκπρόσωποι 0
5. Μπάϊντεν 8,4% Ψήφοι 23.205 - Εκπρόσωποι 0
6. Στέγιερ 3,5% Ψήφοι 9.848
7. Γκάμπαρντ 3,2%
8. Γιάνγκ 2,9%
• Πρώτες εκλογές με κάλπη σε μια μικρή πολιτεία των 1,35 εκατομμυρίων.
• Χωρίς apps. Οι εκλογές οργανώνονται από την πολιτεία του Νιου Χάμσιρ και όχι το Δημοκρατικό Κόμμα.
• Ψηφίζουν και οι ανεξάρτητοι (μη οργανωμένοι), την τελευταία στιγμή.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
1. Δημογραφικά: O Σάντερς κερδίζει το 56% της νεολαίας 18-29 χρονών που ήταν όμως μόλις 20% του εκλογικού σώματος, αλλά μόνο το 16% αυτών πάνω από 65 ετών (WP poll). Πήρε και τις 4 μεγάλες πόλεις. Παίρνει το 38% όσων θεωρουν την οικονομική ανισότητα ως το πιο σημαντικό ζήτημα. Κερδίζει ένα proxy της εργατικής τάξης (όσους δεν έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο) με 35%. Μετά ακολουθεί ο Μπούτιτζεζ με 20%, ο Μπάιντεν με 13%, η Γουόρεν 11%. Επίσης ένα 36% όσων με μεικτό εισόδημα κάτω των 50 χιλ. δολ. Ένα νέο στοιχείο είναι ότι ο Σάντερς παίρνει περίπου το 1/3 του 10% που δεν είναι λευκοί (92% είναι λευκοί στην πολιτεία). Η συμμαχία του διαφέρει τώρα από αυτήν του 2016. Τα πάει καλύτερα τώρα με τους Αφροαμερικάνους στο Βορρά.
2. Η πολυάριθμη οργανωμένη νεολαία δίνουν στο κίνημα Σάντερς μαχητικότητα και αέρα νίκης.
3. Ιδεολογία: Ο Σάντερς κερδίζει το 51% όσων δηλώνουν very liberal. Η πρώτη ερώτηση στο τελευταίο debate από τον Tζορτζ Στεφανόπουλο ήταν για την "S (socialism) word". Μετά ήρθε η ιδεολογική επίθεση από τον Μπάιντεν και Κλόμπουτσαρ, στη βάση ότι διχάζει, δεν είναι νικηφόρα ταμπέλα. Δεν είναι ο inclusive δρόμος για τη νίκη είπε ο Μπούτιτζεζ απόψε. Είχε προηγηθεί ο Τραμπ με ένταση: «είναι κομμουνιστής», «μου θυμίζει κομμουνισμό». Αυτό ίσως να περιόρισε λίγο την διεισδυτικότητα του Σάντερς στις μεγάλες ηλικίες και τους “moderate liberal”. Ο Τραμπ ξανατουίταρε πριν από λίγο: «Ένας τρελός σοσιαλιστής και ένας πρώην δήμαρχος μιας μικρής πόλης μόλις συνέτριψαν τον πρώην αντιπρόεδρο." ΣΥΜΠ: Οι ιδεολογικές ταμπέλες παίζουν ρόλο αλλά όχι τόσο σημαντικό όσο προβάλλεται στις τηλεοράσεις.
4. Διεισδυτικότητα: Ο Σάντερς έχει μεγάλη πρόσβαση στην εργατική τάξη, την ίδια δεξαμενή με τον Τραμπ. Το κοινωνικό χαρτί του δίνει διεισδυτικότητα και τον ισχυρισμό για electability. Παίρνει ψηφοφόρους της λευκής εργατικής τάξης από τον Τραμπ και αυτή είναι η εξήγηση γιατί στις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις γενικές εκλογές του Νοέμβρη π.χ. της Quinnipiac προηγείται του Τραμπ με 8 μονάδες 51% Σάντερς 43% Τραμπ. Δηλαδή ο Σάντερς έχει σήμερα την καλύτερη επίδοση απέναντι στον Τραμπ από όλους τους συνυποψηφίους του.
5. Ο Μπούτιτζεζ κερδίζει το 33% αυτών με μεικτό εισόδημα πάνω των 100 χιλ. δολάρια. Οι ψήφοι του ακολουθούν το μοτίβο της Αϊόβα, κερδίζοντας πολλά χωριά των 1000 κατοίκων αλλά είχε παντού παρουσία. Έχει οργάνωση και εκλογικό στρατό με λεφτά από 40 και πλέον δισεκατομμυριούχους κυρίως της Γουόλ Στρητ. Πήγε καλύτερα από τις τελευταίες τρεις δημοσκοπήσεις (+3). Το κόλπο της Αϊόβα έπιασε φαίνεται. Είναι νέο πρόσωπο και πλέον είναι το φαβορί στο Κεντρώο στρατόπεδο. Είναι ο Ευνοούμενος της Εθνικής Επιτροπής του Κόμματος και το χρήμα ακολουθεί.
6. Η Γουόρεν έχασε έδαφος. Είχε μικροπολιτική τακτική το τελευταίο διάστημα. Στο debate στις 7/2 στόχος της δύο φορές ήταν και πάλι ο Μπέρνι. Θέλει να κερδίσει τη μάχη μέσα στην αριστερά. Συμμάχησε σε δύο φορές με την Κλόμπουτσαρ για να μοιραστούν την ψήφο των γυναικών. Το ψιλοκατάφεραν, αλλά η συμμαχία βοήθησε τον αυθεντικό εκπρόσωπο των identity politics: την Κλόμπουτσαρ. Το τίμημα ήταν ότι η επίθεση σε ένα διαχρονικό και πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο της αριστεράς στη χώρα θολώνει το προφίλ της και την κάνει αναξιόπιστη. Μάλιστα, μια επίθεσή της στον Σάντερς ήταν γιατί αυτός ψήφισε ΚΑΤΑ της μετέξελιξης της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου NAFTA που υπέγραψε ο Τραμπ. Η Γουόρεν, όπως και πολλοί γερουσιαστές των Δημοκρατικών ψήφισαν υπέρ. Η τιμωρία ήρθε στην κάλπη. Η τακτική της κόστισε όμως συνολικά στον αριστερό πόλο.
7. Το 57% των ψηφοφόρων της Κλόμπουτσαρ ήταν γυναίκες, το 43% ήταν άνδρες. Για το χρίσμα είναι καθαρό ότι θα συμμαχήσει με τον Μπούτιτζεζ εάν μείνει στην τρίτη θέση. Οι τελευταίες τρεις δημοσκοπήσεις με δείγμα μέχρι 9 Φλεβάρη δεν έπιασαν την άνοδο της Κλόμπουτσαρ. Της έδιναν μεσοσταθμικά 11.7%. Στηρίζεται σε identity politics και παίρνει ψήφους από γυναίκες.
8. Ο Μπάϊντεν τα θαλάσσωσε στο debate και γενικά δεν τραβάει. Πριν ένα μήνα προηγούταν στο Νιου Χαμσιρ στις δημοσκοπήσεις. Χάνει τα λόγια του, κάνει γκάφες και λέει κρύα αστεία. Η τελευταία πατάτα ήταν ότι αποκάλεσε σε συγκέντρωσή του μια νέα φοιτήτρια 21 ετών ως «ψεύτρα, σκυλομούρα Pony Soldier». Όλοι αναρωτιούνται πώς και από πού του ήρθε; Έχει προβλήματα διαχείρισης θυμού μάλλον. Αν πάει χάλια και στη Νεβάδα (22/2) δύσκολα θα κρατήσει το momentum στο Νότο και στη Νότια Καρολίνα (29/2) που έχει σημασία για την super Μεγάλη Τρίτη (εκλογές σε 14+2 πολιτείες συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνια και Tέξας).
9. O επιχειρηματίας Γιάνγκ (με εκστρατεία πάνω στο Universal Basic Income-UBI: 1000 δολάρια) αποχωρεί από την κούρσα. Το ίδιο και ο Μπένετ που πήρε 0.3%.
10. Ο μεγιστάνας Μπλούμπεργκ έχει ήδη δαπανήσει 200 εκατομμύρια δολάρια στα mass media και social media με πολιτικές διαφημίσεις από την αμύθητη περιουσία του των 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Θα συμμετέχει στις εκλογές στις επόμενες πολιτείες.
Εκτίμηση: Ο Μπέρνι Σάντερς πηγαίνει καλά επειδή κατάφερε να αλλάξει το τεραίν της πολιτικής συζήτησης. Ο κατακερματισμός σε υποψήφιους όμως δεν τον βοηθάει. Δεν έχει τώρα απέναντί του ένα σύμβολο του παλιού κατεστημένου, όπως η Χίλαρι το 2016. Έχει απέναντι 2 ή 3 που ο καθένας έχει ένα διαφοροποιημένο ρόλο και έχουν πρόσβαση στην ψήφο διαμαρτυρίας μετά 4 χρόνια Τραμπ.
Exit Poll CNN δείχνει ότι ανάμεσα στους ψηφοφόρους που ψήφισαν για το χρίσμα των Δημοκρατικών:
1. 43% που ψήφισαν ήταν ανεξάρτητοι και 54% που ψήφισαν ήταν Δημοκρατικοί.
2. Το 48% αποφάσισε τις τελευταίες 72 ώρες, το 52% νωρίτερα.
3. Το 67% είναι υπέρ δωρεάν δημόσιου Πανεπιστημίου. Το 36% είναι κατά.
4. Τα προβλήματα ή να φύγει ο Τραμπ είναι πιο σημαντικά:
• 34% τα προβλήματα.
• 62% να φύγει ο Τραμπ.
6. Ποιο είναι το πιο σημαντικό ζήτημα στις εκλογές;
• Υγειονομική περίθαλψη: 37%
• Κλιματική αλλαγή: 28%
• Οικονομική ανισότητα: 19%
• Εξωτερική Πολιτική: 11%
7. Τι είδους φορέα Υγειονομική Περίθαλψης θέλετε;
• Medicare for all (ενιαίο δημόσιο σύστημα υγείας): 58%
• Όχι Medicare for all (με ιδιωτική επιλογή): 36%.