Κάποια συμπεράσματα για τις εκλογές στην Αϊόβα
Επί 71% των τμημάτων φαίνεται να έχουμε δύο νικητές.
Πιτ Μπούτιτζετζ νικητής σε ποσοστό για αντιπροσώπους (είναι αυτό που ήδη βγαίνει με ένταση στα media) και
Μπέρνι Σάντερς νικητής σε ψήφους στον πρώτο και δεύτερο (τελικό) γύρο.
Υπάρχει διάσταση ανάμεσα στη λαϊκή ψήφο και το ποσοστό στη βάση του οποίου υπολογίζονται οι αντιπροσώποι εξαιτίας του εκλογικού συστήματος και των νέων κανονισμών του κόμματος που πριμοδοτεί τα μικρά εκλογικά σώματα στην ύπαιθρο σε σχέση με τα μεγάλα σώματα στις πόλεις και τα πανεπιστήμια.
Επί του 71% των τμημάτων, οι αντιπρόσωποι για το Κεντρικό Συνέδριο των Δημοκρατικών για Μπέρνι και Μπούντιτζετζ είναι ισόποσοι δηλ. έχουν από 11. Επίσης η Γουόρεν παίρνει 5 αντιπροσώπους.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (επί 71%)
Ψήφοι (2ος γύρος τελικός)
1. Μπέρνι: 32.772 (26.2%)
2. Μπούτιτζεζ: 31.458 (25.2%)
3. Γουόρεν: 25.816 (20.7%)
4. Μπάϊντεν: 16.545 (13.2%)
5. Κλόμπουτσαρ: 15.599 (12.5%)
Αντιπρόσωποι
1. Μπούτιτζεζ: 26.8% (11 αντιπρόσωποι για Συνέδριο)
2. Μπέρνι: 25.2% (11 αντιπρόσωποι)
3. Γουόρεν: 18.4% (5 αντιπρόσωποι)
4. Μπάϊντεν: 15.4% (0 αντιπρόσωποι)
5. Κλόμπουτσαρ: 12.6% (0 αντιπρόσωποι)
Ψήφοι (1ος γύρος αρχικός, δεν μετράει)
1. Μπέρνι: 31.428 (24.4%)
2. Μπούτιτζεζ: 27.515 (21.4)
3. Γουόρεν: 24.175 (18.8%)
4. Μπάϊντεν:18.902 (14.7%)
5. Κλόμπουτσαρ: 16.474 (12.8%)
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
1. Γιατί είναι σημαντική η Αϊόβα; Είναι βαρόμετρο σε εθνικό επίπεδο για το ποιος μπορεί να πάρει το χρίσμα. Είναι η πρώτη εκλογική μάχη, καθαρίζει το τοπίο και αφήνει τους κύριους υποψήφιους για το κυνήγι του χρίσματος (δηλαδή σήμερα τους τέσσερεις). Είναι ακόμα ένα τεράστιο επικοινωνιακό όπλο που δίνει το momentum σε μια εκστρατεία. Μετά τις εκλογές του 2000 ο πρώτος νικητής στην Αϊόβα βγαίνει και τελικός νικητής στη μάχη για το χρίσμα.
2. Ο Μπέρνι Σάντερς έχει σχετική πλειοψηφία σε ψήφους αλλά είναι 2ος σε αντιπροσώπους στις εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Δεν τον σταματάνε ούτε τα 78 χρόνια ούτε η καρδιακή προσβολή που είχε στις αρχές Οκτώβρη.
Παρά το ότι το κίνημα Μπέρνι πήρε τη λαϊκή ψήφο (ο ίδιος είχε μειωμένες εμφανίσεις σε σύγκριση με το 2016) του στερήθηκε μια καθαρή νίκη, εξαιτίας του εκλογικού συστήματος, που θα είχε μεγάλη συμβολική και επικοινωνιακή σημασία.
Ο μηχανισμός της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής που ρυθμίζει και επαναρυθμίζει τους όρους των εκλογών είναι εναντίον του και φάνηκε στην ιστορία της αργοπορημένης αναφοράς αποτελεσμάτων με το χαλασμένο app.
Πάντως ο Μπέρνι θα πάει με μεγάλη ορμή για τις εκλογές στο Νιου Χάμσαϊρ στο οποίο δημοσκοπικά προηγείται με περίπου 27% με μεσοσταθμική διαφορά 9 μονάδων από το δεύτερο Μπάιντεν. Σημερινή δημοσκόπηση τον φέρνει στο 32%, 19 μονάδες μπροστά από τη δεύτερη Γουόρεν 13%. Κατάρρευση Μπάϊντεν 13% που γενικά πέφτει.
Ο Μπέρνι θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος αριστερός Πρόεδρος των ΗΠΑ. Τα δύσκολα θα είναι μετά…
3. Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν με την επίσης προοδευτική ατζέντα (πιο light) πήγε πολύ καλά. Η αλήθεια είναι ότι έχει πάρει ένα μικρό κομμάτι από αυτό που υποστήριξε τον Μπέρνι το 2016, ιδιαίτερα στη νεολαία. Παίρνει ακόμα το δυναμικό κομμάτι των εργαζομένων με υψηλή ειδίκευση και με υψηλή μόρφωση, ιδιαίτερα στις ηλικίες 30-44 αλλά όχι μόνο. Έχει μεγάλη απήχηση σε προοδευτικούς πανεπιστημιακούς κύκλους στις κοινωνικές επιστήμες και ανθρωπιστικές σπουδές. Δεν έχει όμως συγκροτήσει το μαχητικό ριζοσπαστικό κίνημα του Μπέρνι και θα είναι πιο ευάλωτη στις πιέσεις μηχανισμών και κέντρων. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για αυτήν. Μπορεί να ευνοηθεί από τις καραμπόλες και να πάρει το χρίσμα. Και μετά μπορεί να νικήσει άνετα τον Τραμπ στη μάχη για την Προεδρία. Μην ξεχνάμε ότι την στηρίζουν και οι New York Times σε μια προσπάθεια προσεταιρισμού της πιο light (σε σχέση με τον Μπέρνι) επιλογής στον προοδευτικό πόλο του κόμματος.
Η Ελιζάμπεθ Γουόρεν θα μπορούσε άνετα να γίνει η πρώτη προοδευτική γυναίκα Πρόεδρος των ΗΠΑ.
4. Οι τάσεις στο κεντρώο στρατόπεδο:
α) Ο Τζο Μπάϊντεν πήρε πολύ κάτω από το δημοσκοπικό του ποσοστό. Αν τα πάει παρομοίως χάλια στο Νιου Χάμσαϊρ ίσως να μην τον σώσουν στη συνέχεια η Νεβάδα (θα χάσει το ελαφρύ προβάδισμα) και η Νότια Καρολίνα, πριν τη Μεγάλη Τρίτη αρχές Μάρτη. Γενικά έχασε μεγάλο έδαφος. Δεν εμπνέει και είναι ο μεγάλος ηττημένος της Αϊόβα. Πέφτει και στις δημοσκοπήσεις. Ίσως να τον σώσει ο Νότος τη Μεγάλη Τρίτη (αρχές Μάρτη).
β) Νίκη σε αντιπροσώπους από τον 38χρονο Πιτ Μπούτιτζεζ, τον πρώην δήμαρχο από μια μικρή πόλη της Ιντιάνα, τη South Bend. Είναι ο γιός του Γκραμσιανού καθηγητή Τζόζεφ Μπούτιτζεζ στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame που κατοικοεδρεύει στην ίδια πόλη. Όργωσε την Αϊόβα με πολλές συγκεντρώσεις και φάνηκε να έχει την κύρια και ανερχόμενη δυναμική στο κεντροαριστερό στρατόπεδο. Έχει καθαρή ατζέντα identity politics. Έχει δύναμη στους μεσήλικες και ηλικιωμένους και τη μορφωμένη μεσαία τάξη. Το ότι ο ίδιος είναι gay βοηθάει την πρόσβαση σε αυτά τα στρώματα καθότι το Δημοκρατικό Κόμμα έχει δουλέψει επί 2 δεκαετίες το ομοφοβικό ζήτημα και έχει κερδίσει πλειοψηφικά αυτή την πολιτισμική μάχη στην κοινωνία, και σχεδόν καθολικά στα μορφωμένα μεσαία στρώματα στα αστικά κέντρα του Βορρά, την Ανατολή και τη Δύση.
Είναι μια νέα έκδοση Ομπάμα (λιγότερο εντυπωσιακός αλλά δυναμικός ρήτορας). Ίσως να υπερισχύσει του Μπάιντεν. Για το χρίσμα θα συναντήσει προβλήματα στον πολιτισμικά συντηρητικό Νότο (προηγείται ο Μπάιντεν), όπως και στη λευκή εργατική τάξη. Το στοίχημα γι’ αυτόν είναι να φανεί ο πιο εκλόγιμος διάδοχος του Ομπάμα που έχει στενές διασυνδέσεις με τους Κλίντον. Οι δημοσκοπήσεις για τις γενικές εκλογές δείχνουν προς το παρόν ότι (σε αντίθεση με τον Μπάιντεν και τον Μπέρνι) έχει την χειρότερη υποεπίδοση (από όλους τους συνυποψηφίους) απέναντι στον Τραμπ. Χάνει άνετα δηλαδή τις γενικές εκλογές.
γ) Η Έιμι Κλόμπουτσαρ θα συνεχίσει μέχρι ίσως την Μεγάλη Τρίτη. Την στηρίζουν και οι NY Times, όπως και τη Γουόρεν.
δ) Πάτωσαν όλοι οι άλλοι ο Γιάνγκ, ο δισεκατομμυριούχος Τομ Στέγιερ και 4-5 ακόμα.
5. Οι συμμαχίες και η μετακίνηση ψηφοφόρων στο κεντρώο στρατόπεδο (Μπάιντεν, Μπούτιτζεζ, Έιμι Κλόμπουτσαρ, Γιάνγκ, Τομ Στέγιερ και Μάικ Μπλούμπεργκ που θα μπει σύντομα στη μάχη) είναι ιδιαίτερα ισχυρές.
6. Ο μεγιστάνας Μπλούμπεργκ έχει ήδη δαπανήσει 188 εκατομμύρια δολάρια στα εθνικά ραδιοφωνικά δίκτυα και facebook με πολιτικές διαφημίσεις από τα 200 δις που έβαλε στο εκλογικό Ταμείο από την αμύθητη περιουσία του των 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι ο πρώτος σε έξοδα και ο τελευταίος σε αντιπροσώπους (προς το παρόν).
7. Στις αντίστοιχες μικρής σημασίας εκλογές των Ρεπουμπλικάνων ο Τραμπ καθάρισε τους 2 συνυποψήφιούς του επιτυγχάνοντας ένα συντριπτικό ποσοστό 97.1%. Πλήρης η κυριαρχία του στη ρεπουμπλικανική βάση.
8. Τάσεις για τα κριτήρια και τα χαρακτηριστικά της ψήφου στις εκλογές των Δημοκρατικών στην Αϊόβα.
Σημαντικές εδώ ήταν κάποιες δημοσκοπικές μετρήσεις κατά την είσοδο-προσέλευση στο χώρο των συνελεύσεων.
Α. Ποιο είναι το πιο σημαντικό ζήτημα; (δημοσκόπηση CNN):
• Υγειονομική περίθαλψη: 40%
• Κλιματική αλλαγή: 20%
• Οικονομική ανισότητα: 16%
• Εξωτερική Πολιτική: 14%
Β. Τι είδους φορέα Υγειονομική Περίθαλψης θέλετε;
• Medicare for all (ενιαίο δημόσιο σύστημα υγείας): 60%
• Το υπάρχον με τις πολλές τρύπες: 36%
Το ενιαίο δημόσιο σύστημα υγείας είναι στην ατζέντα ΜΟΝΟ του Μπέρνι και της Γουόρεν αλλά όχι των άλλων υποψηφίων. Φυσικά η εστίαση στα πραγματικά θέματα και όχι στις τακτικές πολιτικές κινήσεις (π.χ. διαδικασία καθαίρεσης Τραμπ) ή τα identity politics ευνοεί κυρίως τον Μπέρνι και μετά τη Γουόρεν.
Γ. Ηλικίες. Μια δημοσκόπηση του NBC έδειξε το μεγάλο χάσμα ανάμεσα σε ηλικιακά γκρουπ. Πολλά τα συμπεράσματα εδώ αλλά το διπλό φαινόμενο νεολαία και αριστερά (σε όποια εκδοχή), υπερήλικες και πολιτική συντήρηση έχει παρατηρηθεί και στην Βρετανία, Γαλλία, Ελλάδα κ.ά.
17-29 ετών (ένα περίπου 20% του εκλογικού σώματος)
1. Σάντερς 51%
2. Μπούτιτζεζ 16%
3. Γουόρεν 11%
4. Μπάϊντεν 4%
Άνω των 65 ετών (ένα περίπου 34% του εκλογικού σώματος)
1. Μπάϊντεν 37%
2. Μπούτιτζεζ 22%
3. Γουόρεν 10%
4. Σάντερς 4%