Η εν ψυχρώ δολοφονία του Μπιν Λάντεν και ο ρόλος του Ιμπεριαλισμού

Η εν ψυχρώ δολοφονία του Μπιν Λάντεν και ο ρόλος του Ιμπεριαλισμού

 

               Ο Μπιν Λάντεν σίγουρα δεν ήταν κάποιος Άγιος. Αποτέλεσε σημαντικό, ίσως τον πιο σημαντικό, εκπρόσωπο του ισλαμικού φονταμενταλισμού και είναι δεδομένη η εμπλοκή του στη σφαγή των άμαχων αμερικάνων πολιτών στους δίδυμους πύργους ενώ στο παρελθόν είχε διατελέσει στενός σύμμαχος των ΗΠΑ. Υπό αυτή την έννοια είναι καταδικαστέες οι αιμοδιψείς πρακτικές που ακολούθησε, όπως, αντίστοιχα, εξίσου καταδικαστέες είναι οι παρόμοιες πρακτικές στις οποίες επιδόθηκαν οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε μια πληθώρα περιπτώσεων, αρκεί να αναφέρουμε τα παραδείγματα του Βιετνάμ, της Αλγερίας, της Ινδοκίνας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν και δεν υπάρχει τέλος σε αυτή την απαρίθμηση.

               Αρκούν όλα αυτά για να νομιμοποιηθεί μια εν ψυχρώ δολοφονία; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν, αν το επιθυμούσαν, να συνέβαλαν στη σύλληψη του Λάντεν και στην παραπομπή του  σε κάποιο είδους δικαστήριο. Αντί γι’ αυτό εκείνο που προνομιμοποίησαν  ήταν μια σειρά από ενέργειες που φέρνουν, για μια ακόμα φορά στην επιφάνεια, το απεχθές πρόσωπο του ιμπεριαλισμού.

               Αλλά ας τα δούμε όλα αυτά με μια σειρά. Καταρχήν οι ΗΠΑ συνέλαβαν ένα από τα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα τον οποίο ανέκριναν, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, με ιδιαίτερα σκληρές μεθόδους (οι φήμες μιλάνε για εικονικούς πνιγμούς), κάπου στην Πολωνία. Μέχρι εδώ τι να πρωτοθαυμάσει κανείς! Οι ΗΠΑ συλλαμβάνουν με το έτσι θέλω έναν άραβα, τον πηγαίνουν σε άλλη χώρα και τον βασανίζουν!!! Κι όλα αυτά φαίνονται απολύτως «φυσιολογικά». Σκεφτείτε να είχε συμβεί το αντίστροφο: Μια διαφορετική, κι όχι αυτή των κουίσλιγκ, κυβέρνηση του Ιράκ, να είχε συλλάβει στην Ιταλία ένα σύμβουλο του Μπους, να τον είχε πάει στο Λίβανο και να τον είχε υποβάλει σε βασανιστήρια για να αποσπάσει πληροφορίες για το σύστημα ασφαλείας του πρώην προέδρου- πόσο μάλλον του νυν. Θα είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν (των ΜΜΕ) και τι θα λεγόταν για τους τριτοκοσμικούς, άνανδρους, απολίτιστους κλπ τρομοκράτες. Τώρα για την άλλη περίπτωση επικρατεί σιγή….

               Πάμε παρακάτω. Η όλη ενέργεια ενάντια στον Λάντεν έγινε στο εσωτερικό ενός κυρίαρχου κράτους, του Πακιστάν, χωρίς το τελευταίο να γνωρίζει τίποτε! Ας σκεφτούμε τώρα τη Β. Κορέα να έστελνε κομάντο στο εσωτερικό της Γερμανίας και νε εκτελούσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ! Θα είχε ξεκινήσει τουλάχιστον ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος! Αλλά στο ιμπεριαλιστικό πλαίσιο η έννοια της εθνικής κυριαρχίας σε ορισμένες περιπτώσεις έχει τεράστια σημασία και σε άλλες καμία!

               Και το πιο φρικιαστικό: οι αμερικανοί πεζοναύτες εκτέλεσαν εν ψυχρώ έναν άοπλο άνθρωπο, άσχετο με το ποιος ήταν αυτός και το τι είχε κάνει. Φυσικά αυτό δεν έγινε τυχαία. Οι ΗΠΑ ήθελαν να αποφύγουν αφενός ένα κύμα συμπαράστασης του ισλαμικού κόσμου προς το φυλακισμένο ηγέτη της Αλ Κάιντα και αφετέρου φοβούνταν τι μπορεί  να έλεγε στη δίκη του για τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ.

               Ουσιαστικά με αυτή την επιχείρηση οι ΗΠΑ ανέλαβαν το ρόλο του αστυνομικού, του δικαστή και του εκτελεστή, όλα σε ένα! Στις φωνές που αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της επιχείρησης ο Ομπάμα είπε πως «μάλλον θα πρέπει να επισκεφτούν το γιατρό», ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τη χαρακτήρισε «δικαιολογημένη», ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης ως «καθ’ όλα νόμιμη και σύμφωνη με τις αξίες μας». Ίσως τελικά αυτό το τελευταίο είναι που πρέπει να κρατήσουμε. Η συγκεκριμένη επιχείρηση ήταν καθόλα νόμιμη σύμφωνα με τις αξίες και τα πιστεύω του σύγχρονου ιμπεριαλισμού…