Ούτε «αστοχία», ούτε «διαστρέβλωση». Πολιτική επιλογή

 

Η καθηγήτρία έσπευσε άρον άρον να «μαζέψει» την αναφορά της, υποστηρίζοντας ότι «κάποιοι την διαστρέβλωσαν» και πως «όσοι χάνουν τη ζωή τους στα νοσοκομεία, δεν βρίσκονται όλοι σε ΜΕΘ. Αυτό γινόταν πάντα κι αυτό γίνεται και θα γίνεται διεθνώς. Κάθε γιατρός το ξέρει». Αυτό ναι, γενικά συμβαίνει, αλλά δεν είναι το ζήτημα που απασχολεί αυτόν τον καιρό. Δεν μιλάμε για το τι συμβαίνει σε συνθήκες «ειρήνης», ούτε τα κριτήρια για να νοσηλευτεί κάποιος ασθενής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μιλάμε για το τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχουν κρεβάτια, ασθενείς περιμένουν και το σύστημα πιέζεται και βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Γιατί με την πανδημία, αυτό που φαίνεται ότι ξέρουν οι γιατροί, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, είναι ότι η κυβέρνηση, ξανά, αφήνει το ΕΣΥ να καταρρεύσει, ενώ η Επιτροπή, ξανά, δεν βγάζει άχνα για την ανάγκη ενίσχυσής του. Κι αν ο Νοέμβριος χτύπησε τη Θεσσαλονίκη «ξαφνικά» και «έπεσαν έξω», όπως προκλητικά υποστήριξαν, πέντε μήνες μετά και έναν χρόνο συνολικά μετά την πρώτη φορά που κλειστήκαμε σπίτια μας, θα έπρεπε να ντρέπονται μέχρι και οι δικαιολογίες.

«Η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι ασθενείς, η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να περιθάλπουν γιατροί άσχετων ειδικοτήτων τους ασθενείς πάσχοντες από COVID. Οι Νοσοκομειακοί γιατροί καμία τέτοια επιλογή δεν κάνουν» γράφει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών στην αναφορά της στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Εισαγγελικές παρεμβάσεις ζητούνται πλέον σε πολλά νοσοκομεία της Αττικής, ενώ επί μέρες ακούμε τις μαρτυρίες των γιατρών για ασθενέις που ψάχνουν κρεβάτι σε ΜΕΘ και δεν βρίσκουν. Επι εβδομάδες επίσης, αναβάλλονται προγραμματισμένα χειρουργεία για μη Covid περιστατικά, λες και αυτοί οι ασθενείς δεν χρήζουν περίθαλψης πλέον.

«Εμείς στον Ευαγγελισμό έχουμε 200 απλές κλίνες για Covid και ήταν όλες γεμάτες. 30 με 40 περιστατικά έπρεπε να διακομιστούν γρήγορα σε άλλα νοσοκομεία. Έχουμε 58 ΜΕΘ που δεν φτάνουν για τους ασθενείς του Ευαγγελισμού, αναγκαστήκαν οι συνάδερφοι να νοσηλεύουν διασωληνωμένους σε απλές κλίνες. Και υπάρχει και η λίστα του ΕΚΑΒ των 125 διασωληνωμένων που αναμένουν κρεβάτι για ΜΕΘ», ανέφερε πριν μερικές μέρες ο Πρόεδρος των Εργαζομένων στο νοσοκομείο, νεφρολόγος, Ηλίας Σιώρας. «Να σας πω ένα στατιστικό στοιχείο:Ένας ασθενής που χρειάζεται ΜΕΘ και μπαίνει σε ΜΕΘ έχει θνητότητα 23%. Ένας ασθενής που δεν μπαίνει σε ΜΕΘ ενώ χρειάζεται, έχει θνητότητα 46%» τόνιζε επίσης.

Πού είναι η Επιτροπή των «ειδικών» σε όλα αυτά; Απούσα, εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Μέχρι και ο Περιφερειάρχης Αττικης, Γιώργος Πατούλης, ζήτησε ενίσχυση των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό, εν μέσω αντιδράσεων από τον Άρη Πορτοσάλτε. Η σιωπή της Επιτροπής τη φέρνει πιο κοντά στις κραυγές του δεύτερου.

Μιλάμε για την Επιτροπή που ενώ τον Νοέμβριο θρηνούσαμε εκατόμβες νεκρών, δεν έκανε ούτε μία δημόσια παρέμβαση για τα Μέσα Μεταφοράς και τους χώρους εργασίας, αλλά έκλεινε περίπτερα και επέβαλε αποτυχημένες απαγορεύσεις κυκλοφορίας το βράδυ, με όλα κλειστά, όλο και νωρίτερα. Μιλάμε για την Επιτροπή που ανέχθηκε να διασύρεται από τον κάθε Άδωνι Γεωργιάδη στα κανάλια, έχει ανάγει σε μείζον ζήτημα τα κομμωτήρια και μας λέει εδώ και κανάν μήνα ότι «ο ιός μεταδίδεται μέσα στα σπίτια», λες και ο ιός χτυπάει κουδούνι στις πολυκατοικίες και μπαίνει μόνος του.

Μιλάμε για την Επιτροπή που μας κορόιδευε στα μούτρα μέσω Μαγιορκίνη για τις τάξεις των 25 ατόμων στα σχολεία, επειδη η υπουργός Παιδείας της είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για υποδομές και μικρότερες τάξεις. Που έχει μέλη της να βγαίνουν κάθε μέρα στα κανάλια για να πετάνε φοβερές ιδέες για απαγορεύσεις και περιορισμούς στην καθημερινότητα και πού επί έναν χρόνο, δεν έχει βρεθεί ένα μέλος της να πει ότι κολλάει με το ρημάδι το κουταλάκι στη Θεία Κοινωνία.

Όταν είσαι τόσο ενσωματωμένος πλέον στην εξουσία, όταν έχεις καταντήσει ΔΑΠ Λοιμωξιολόγων, όταν δεν έχεις μιλήσει ποτέ δημόσια για την ανάγκη στήριξης του ΕΣΥ και για το γεγονός ότι δεν μας φτάνουν ούτε οι γιατροί, ούτε τα κρεβάτια, ούτε ο εξοπλισμός, τότε έχεις αποφασίσει εκ των προτέρων ότι θα πεθάνει κόσμος που δεν έπρεπε να πεθάνει. Έχεις κάνει, παρέα με τον Μητσοτάκη, τον Κικίλια και το κάθε ανθυποστέλεχος που διορίστηκε διοικητής νοσοκομείου από αυτόν τον συρφετό, τους υπολογισμούς σου και σιωπηρά έχεις αποδεχθεί ότι οι θάνατοι αυτοί είναι «μικρό ποσοστό». Το πώς το αποκαλύπτεις ή το καλύπτεις, το αν το εκτιμάς στο 20% ή σε μεγαλύτερους ή μικρότερους αριθμούς έπεται. Προηγείται το ότι δεν είναι απλοί αριθμοί. Είναι άνθρωποι, στους οποίους παρασχέθηκε μειωμένη περίθαλψη από ό,τι τους άξιζε.

Μόνο οργή λοιπόν, για όσους κλήθηκαν να αναποκριθούν στις θυσίες ενός ολόκληρου λαού, που πενθεί νεκρούς, τη ζωή που έχασε όλο αυτό το διάστημα κι αντί να επιτέλέσουν στοιχειωδώς τον ρόλο τους έγιναν δημοσιοσχετίστες, σαν πολιτικάντηδες, υποχείρια του κάθε Χαρδαλιά και προδότες της ίδιας τους της Επιστήμης, την οποία διασύρουν εδώ και μήνες στα μάτια του κόσμου. Τις ίδιες μέρες μάλιστα, η κυβέρνηση μας λέει ότι «πώς κάνετε έτσι, μέσα σε κανά 24ωρο βρίσκεται τελικά ΜΕΘ για τους ασθενέις», ότι η επίταξη των μεγάλων κλινικών θα ήταν «αχρείαστο κόστος», ότι «δεν υπάρχουν γιατροί, είναι όλοι ηθοποιοί» για τις λίστες προσλήψεων στο ΕΣΥ.

Περίεργο πάντως που συμβαίνει όλο αυτό, εγώ νόμιζα ότι είμαστε «όλοι μαζί ενωμένοι», το είπε ο Πρωθυπουργός. Αυτοί που παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και αυτοί που εμβολιάζονται εκτός σειράς, μία γροθιά.

Αλήθεια, μία μόλις μέρα μετά τον εορτασμό της επετείου, πόση «εθνική υπερηφάνια» είχε η 26η Μαρτίου, που εκτός αυτού είχε και τον θάνατο ενός μετανάστη από περιτονίτιδα στην Κω, μετά από 3 ημέρες κραυγών να μεταφερθεί σε νοσοκομείο; Η αγάπη για τη χώρα/πατρίδα/κοινωνία, όπως κι αν την εκφράσουμε, κρατάει μία μέρα; Κι αλήθεια, εκείνοι που έγραφαν διθυράμβους για την δακρύβρεχτη αναφορά Τσιόδρα στους «παππούδες και τις γιαγιάδες μας», πριν από έναν χρόνο, πού είναι κρυμμένοι σήμερα;