Πανδημία και Αστυνομική Βία φέρνουν στο φως τις Ανισότητες των ΗΠΑ

The Press Project

 

Με τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ κυριολεκτικά να φλέγονται από άκρου εις άκρην της χώρας, και τις πρωτεύουσες των άλλων χωρών να βλέπουν μαζικές διαδηλώσεις υποστήριξης στην Αφροαμερικάνικη κοινότητα των ΗΠΑ, μετά τη δολοφονία του Τζoρτζ Φλόυντ, μία ακόμη άνευ λόγου δολοφονία Αφροαμερικάνου από το χέρι λευκού αστυνομικού, οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες στη «χώρα των Ελεύθερων και Γη των Γενναίων» έρχονται στο προσκήνιο όπως δεν έχουν έλθει ποτέ στο παρελθόν. Ειδικά καθώς, η κρίση του κορονοϊου τις είχε ήδη αναδείξει.

Οι Αφροαμερικάνοι αποτελούν μόλις το 13% του πληθυσμού των ΗΠΑ, με έναν πληθυσμό περίπου 40 εκατομμυρίων. Και οι στατιστικές μιλούν από μόνες τους για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα το πρακτορείο Ρόιτερς,

  • Οι μαύροι άνδρες καταλήγουν πολύ συχνότερα από τους λευκούς στη φυλακή. Το 2018 μπήκαν στη φυλακή 1.501 για κάθε 100.000 ενηλίκων μαύρων, ποσοστό πενταπλάσιο από το αντίστοιχο για τους λευκούς
  • Τρεις στους πέντε Αφροαμερικάνους άνδρες έχουν διαταχθεί να σταματήσουν χωρίς λόγο και να υποστούν αστυνομικό έλεγχο (2019, Pew Research Center) και οκτώ στους δέκα μαύρους που έχουν τελειώσει πανεπιστήμιο έχουν υποστεί διακρίσεις στις σπουδές και τον εργασιακό χώρο λόγω του χρώματος του δέρματός τους.
  • Πολύ λιγότερες μαύρες οικογένειες ιδιοκατοικούν. Το ποσοστό ιδιοκτησίας πρώτης κατοικίας μεταξύ των Αφροαμερικάνων είναι 41% και μεταξύ των λευκών ανέρχεται σε 72%
  • Για κάθε δολάριο πλούτου στα χέρια των λευκών νοικοκυριών αντιστοιχούν 10 σεντς (το 1/10) στα χέρια των μαύρων, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016.
  • Η πανδημία του COVID-19 έπληξε δραματικά περισσότερο τους Αφροαμερικάνους όχι μόνο σε σχέση με το ποσοστό θανάτων στην κοινότητα αλλά και λόγω της ανεργίας – Το ποσοστό θνησιμότητας των Αφροαμερικάνων από τον κορονοϊό είναι διόμισυ φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο των λευκών (ο ένας στους 1850 Αφροαμερικάνους έναντι ενός στους 4.400 λευκούς). Και, οι επιχειρήσεις προτίμησαν να απολύσουν ή θέσουν προσωρινή αργία εγχρώμους, με την ανεργία των μαύρων να αγγίζει το 17% έναντι 14% των λευκών.
  • Οι μισθοί των Αφροαμερικάνων είναι πολυ χαμηλότεροι από αυτούς των λευκών που κάνουν την ίδια δουλειά. Ο μέσος μισθός του εργάτη πλήρους απασχόλησης είναι $694 για τους μαύρους και $916 για τους λευκούς άνδρες, ενώ οι μαύρες γυναίκες πληρώνονται με μισθούς περί το 20% χαμηλότερους από τις λευκές συναδέλφους τους (που ήδη πληρώνονται λιγότερα από τους άνδρες).
  • Ο αριθμός των μαύρων γυναικών που πεθαίνουν στη γέννα είναι τριπλάσσιος από αυτόν των λευκών.     
  • Οι μαύροι μαθητές ολοκληρώνουν τις γυμνασιακές τους σπουδές σε ποσοστό 79% έναντι 89% των λευκών.

Με αυτά τα στοιχεία υπόψιν, όπως και όλα τα άλλα περί της ρατσιστικής αστυνομικής βίας, η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, έκανε λόγο χτες για «ενδημικές φυλετικές διακρίσεις» στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συγκεκριμένα, η κα Μπατσελέτ αναφέρθηκε στις ανισότητες που έφεραν στο φως η πανδημία και η δολοφονία του Τζoρτζ Φλόυντ, καθώς, όπως είπε, τα στοιχεία «δείχνουν όχι μόνο την αστυνομική βία κατά ‘εγχρώμων’, αλλά και τις ανισότητες στην υγεία, την εκπαίδευση, την απασχόληση και τις ενδημικές φυλετικές διακρίσεις», οι οποίες «είχαν αγνοηθεί για πολύ καιρό».

Προσέθεσε ακόμη ότι η πανδημία ανέδειξε στοιχεία που συνδέονται με την ανισότητα τα οποία επαληθεύτηκαν «σε διάφορους βαθμούς και σε πολλές άλλες χώρες», δείχνοντας «μια καταστροφική επίδραση της Covid-19 στους πληθυσμούς αφρικανικής καταγωγής, καθώς και στις εθνικές μειονότητες σε ορισμένες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Γαλλία, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες».