Eurogroup: Κατώτερο των περιστάσεων με τον κορωνοϊό: Ούτε λέξη για Coronabonds

Γιώργος Παππούς

Το γεγονός ότι η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup τελείωσε μέσα σε μόλις μιάμιση ώρα, ενώ υπήρχε η αίσθηση ότι θα κρατήσει ως τα ξημερώματα λόγω των έκτακτων συνθηκών, τα λέει όλα. Οι Ευρωπαίοι για μια ακόμα φορά λειτουργούν σαν να μη συμβαίνει τίποτε.    
Η χαλάρωση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας για να «χωρέσουν» οι έκτακτες δαπάνες και η «βουτιά» των εσόδων κατ’ αρχάς κι εν συνεχεία η αναστολή- για πρώτη φορά- των κανόνων για τα πλεονάσματα, αποδείχθηκε ότι ήταν το εύκολο βήμα. Αν προσθέσουμε και το «πάγωμα» των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, φάνηκε ότι οι Ευρωπαίοι το έχουν πάρει πιο «ζεστά» απ’ ότι συνήθως. Αυτά, όμως, για τους ανυποψίαστους...

Οι πληροφορίες από τις προηγούμενες τηλεδιασκέψεις συνέκλιναν στο ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές ως προς το πώς ακριβώς θα χρηματοδοτηθούν οι διασώσεις των οικονομιών της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν στη χθεσινή, υποτίθεται κρίσιμη, τηλεδιάσκεψη της Ευρωομάδας.
Μια ατάκα του Μ. Σεντένο φωτίζει το παρασκήνιο του χθεσινού Eurogroup: «Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι οικονομίες μας δεν είναι σε καμία περίπτωση παρόμοια με την προηγούμενη κρίση. Αυτό είναι ένα συμμετρικό εξωτερικό σοκ. Δεν είναι δικαιολογημένες οι θεωρήσεις περί ηθικού κινδύνου. Πρέπει να έχουμε αυτό κατά νου όταν εξετάζουμε τα ειδικά εργαλεία για τον κορωνοϊό». Τι «φωτογράφιζε» ο Πορτογάλος; Προφανώς όσους εγείρουν επιφυλάξεις για το πώς πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα «εργαλεία» του ESM και αρνούνται κατηγορηματικά την έκδοση Ευρωομολόγων ή Coronabonds. Το ποιοι είναι αυτοί, το ξέρουν και οι πέτρες.

 

Τι προκύπτει από την συνεδρίαση του Eurogroup

Τι ψέλλισαν, λοιπόν, χθες οι Ευρωπαίοι; Ότι σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση, σε αυτό το χάος που προκαλεί η πανδημία στις οικονομίες και στις κοινωνίες, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα… συμβατικά «εργαλεία» του ESM! Ποια είναι αυτά; Οι προβλεπόμενες Πιστωτικές Γραμμές, όπως ακριβώς περιγράφονται στους Κανονισμούς του ESM, δηλαδή με Μνημόνια (MoU). Ποιο είναι το κερασάκι στην τούρτα; Οι γραμμές αυτές δεν θα ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ της χώρας που θα λάβει τη χρηματοδότηση, εκτός αν κριθεί ότι υπάρχουν έκτακτες περιστάσεις!!! Για παράδειγμα, για την περίπτωση της Ελλάδας- που θα ήταν η τελευταία που χρησιμοποιούσε αυτήν την εναλλακτική- αυτό συνεπάγεται ρευστό το πολύ 4 δις ευρώ και μάλιστα με όρους μνημονιακού τύπου.

Φυσικά αν και έπεσε στο τραπέζι το θέμα της έκδοσης Ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων μέτρων ρευστότητας, δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά στις τοποθετήσεις Σεντένο, Τζεντιλόνι, Ρέγκλινγκ και το
μόνο που... μισοείπαν μέσα από τα δόντια τους, μετά από σχετική ερώτηση, ήταν ότι το θέμα εξετάζεται, αλλά δεν υπάρχει απόφαση. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι Βόρειοι ούτε καν το συζητάνε.

 

Το «μπαλάκι» στους Ευρωπαίους ηγέτες την Πέμπτη
Και κάπως έτσι καταλήγουμε στην απόλυτη παράνοια. Από τη μια, η ΕΚΤ, ένας αυστηρός τεχνοκρατικός θεσμός,
σπάζει τα στεγανά και ενεργοποιεί μη συμβατικά «όπλα» όχι μία φορά, αλλά όσο χρειάζεται κι αυτό αποδείχθηκε από το νέο QE, από το οποίο δεν υπήρξε καμία εξαίρεση, άρα παρακάμφθηκαν και αυτοί οι κανόνες. Από την άλλη, ο ESM, δηλαδή στην πραγματικότητα το Eurogroup, ένα πολιτικό όργανο, μένει «κολλημένο» σε κανόνες που δεν ανταποκρίνονται στις ακραίες καταστάσεις που διαμορφώνονται, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι η αν διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό θα γίνει εκ των έσω, καθώς η πολυπόθητη Ενοποίηση είναι έτη φωτός μακριά.

Πλέον, το μπαλάκι πάει στους Ευρωπαίους ηγέτες, που τηλεδιασκέπτονται την Πέμπτη. Θα ανεβάσουν τους τόνους οι Νότιοι, δηλαδή Ιταλοί, Ισπανοί και Γάλλοι που εκτός της βαθιάς ύφεσης υφίστανται χιλιάδες απώλειες αθώων πολιτών ή θα περάσει πάλι η γραμμή των Βόρειων, που μοιάζουν να μην έχουν καταλάβει τι ακριβώς
συμβαίνει;