Μαθηματικά και Ποίηση την Επόμενη Μέρα των Προκριματικών (10/3/2020)

του Δ.Α

Στην κούρσα για το χρίσμα μεταξύ Μπάιντεν και Μπέρνι, ο Μπάιντεν κέρδισε χθες τις εκλογές Μίσιγκαν (+17%), Μιζούρι (+25%) και Μισσισιπή (+66%) με τη διαφορά να είναι σε διψήφια νούμερα, το Αϊντάχο με μικρή μονοψήφια διαφορά (+6%). Ο Μπέρνι πήρε με διψήφια διαφορά την Βόρεια Ντακότα (+13%) και η καταμέτρηση συνεχίζεται στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, όπου είναι ελαφρώς μπροστά ο Μπέρνι και έχει ελπίδες να τις κερδίσει.
Αυτή τη στιγμή ο Μπάιντεν είναι μπροστά με 863 αντιπροσώπους, ο Μπέρνι έχει 710 αντιπροσώπους η Γκάμπαρντ 2, και οι αποχωρήσαντες από την κούρσα για το χρίσμα 164.
Το παραπάνω αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, αφού δεν υπήρξε ένα σημαντικό γεγονός όπως μια τηλεμαχία μεταξύ Μεγάλης Τρίτης και τις εκλογές στο Μίσιγκαν κ.λπ. Ήταν όλα πολύ καλά σχεδιασμένα. Ο Μπέρνι έριξε το βάρος στο Μίσιγκαν με 2-3 μαζικές συγκεντρώσεις και events τη μέρα, περιορίζοντας τη διαφορά που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις αλλά δεν μπόρεσε να γυρίσει το κλίμα. Η Γουόρεν δεν βγήκε να κάνει δήλωση --πράγμα ως ένα βαθμό αναμενόμενο με βάση τους δεσμούς της με την ηγεσία του Δ.Κ. (Πανεθνική Επιτροπή του Δ.Κ.)

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
1. Ο Μπέρνι πήρε περίπου 20 χιλιάδες λιγότερους ψήφους στο Μίσιγκαν από ότι το 2016 (είχε 599 χιλιάδες) -- το είχε κερδίσει το 2016. Ήταν εμφανές (και στην ηγεσία του Δ.Κ.) ότι ένα σημαντικό μέρος των τότε ψήφων Μπέρνι που δημιούργησε momentum νίκης το 2016 ήταν αντί-Χίλαρι στάση. Αυτό φαίνεται τώρα ιδιαίτερα στις ημιυπαίθριες περιοχές. Ωστόσο το κίνημα που έχει εμπνεύσει ο Μπέρνι (και έχει δίκιο σε αυτό ο Τσόμσκι) είναι σήμερα πιο ώριμο και πιο δυνατό.
2. Ripple effect με βοήθεια ΜΜΕ. Η κρίσιμη στιγμή της απάντησης του Μπέρνι για την Κούβα και τον Κάστρο (α. αυταρχικό καθεστώς με αξιόλογα επιτεύγματα σε παιδεία και υγεία, β. The truth is truth) και η απάντηση Μπούτιτζεζ (Ο Μπέρνι εξυμνεί τη φωτεινή πλευρά του κομμουνισμού) δημιούργησε τεράστια ιδεολογική πίεση από τα ΜΜΕ, βουλευτές της Φλόριντα και μια αναταραχή κυρίως από Κουβανούς στη Φλόριντα που δεν σταμάτησε να δίνει αρνητικούς κυματισμούς στη Μεγάλη Τρίτη και μετά. Η δημόσια ιδεολογία ήταν με το μέρος του Μπάιντεν είχε πολύ ισχυρούς και μαχητικούς κοινωνικούς φορείς και αυτό χρησιμοποιήθηκε για την ακύρωση του πολιτικού μηνύματος και συσκότιση της ατζέντας του Μπέρνι.
ΣΗΜ: Η τηλεοπτική παρουσία Μπέρνι, οι δημόσιες συγκεντρώσεις, η παρουσία σε συνεντεύξεις με εργαζόμενους (και όλη η εκστρατεία) είναι η καλύτερη κοινοβουλευτική παρουσία στην ιστορία του αριστερού κινήματος από την εποχή του Αύγουστου Μπέμπελ το 19ο αι στη Γερμανία. Έχει εμπνεύσει ένα μαζικό πολιτικό κίνημα που δραστηριοποιεί 2 εκατομμύρια με διάρκεια, έχει δημιουργήσει με μαζική αριστερή πτέρυγα εντός και εκτός Δ.Κ. και έχει κάνει μια ατζέντα (Medicare for all, 15 δολ. την ώρα μεροκάματο, δωρεάν δημόσιο πανεπιστήμιο, συγχώρεση των υπέρογκων φοιτητικών δανείων, ριζική στροφή στην πράσινη ενέργεια, προοδευτική φορολογία, φόρος στη Wall street κ.ά.) ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΗ στο 50-70% της κοινωνίας, είναι μοναδικό ιστορικό φαινόμενο.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Το κατεστημένο των ΜΜΕ, του ΔΚ, οι καθιερωμένες τάσεις στην εκλογική συμπεριφορά και τα μαθηματικά είναι με το μέρος του Μπάιντεν. Χθες αναβλήθηκε και η συγκέντρωση στο Κλίβελαντ (Οχάιο). Με τέτοια δεδομένα είναι άχαρο και έχει μεγάλο ρίσκο να κάνεις προβλέψεις. Ο Μπέρνι είναι με την πλάτη στον τοίχο. Οι μαζικές συγκεντρώσεις του των 5-15 χιλιάδων θα αναβληθούν λόγω κορονοϊού. Το κατεστημένο του Δημ. Κόμ. με τον Jim Clyburn τον James Carville (επικεφαλής σύμβουλο της προεκλογικής εκστρατείας του Μπίλ Κλίντον) και άλλους ετοίμαζαν κλίμα ότι η Επιτροπή του Δ.Κ. πρέπει να σταματήσει τις εκλογές εάν ο Μπάιντεν έπαιρνε και τις 6 χθεσινές εκλογές...

Υπάρχει όμως η Ποίηση της ζωής που είναι απρόβλεπτη.
1. Η πρόβλεψή μου είναι ότι ο Μπέρνι θα συνεχίσει την κούρσα τουλάχιστον για χάριν του κινήματος που έχει κτίσει. (UPDATE: ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ παρά την πίεση από ΜΜΕ και Δ.Κ.)
2. Υπάρχει η τηλεμαχία στις 15/3, δύο μέρες πριν τις εκλογές στη Φλόριντα, Ιλλινόις, Οχάιο, Τζόρτζια, Αριζόνα (17/3). Ο Μπάιντεν για πρώτη φορά θα βγει στο φως και αυτό το φοβούνται πολύ. Μέχρι τώρα ο χρόνος που του αναλογούσε στις 10 τηλεοπτικές αναμετρήσεις ήταν, κατά Μ.Ο, 8-13 λεπτά επιμερισμένο σε δίλεπτα. Ασήμαντη έκθεση δίχως επιθετικές ερωτήσεις από δημοσιογράφους και με πολλές αβρότητες από τους αντιπάλους. Ο άνθρωπος δεν έχει έλεγχο στο λόγο, έχει κάνει πολυάριθμες γκάφες κ.ά. Τώρα όμως δεν θα μπορεί να κρύβονται οι κραυγαλέες αδυναμίες του πίσω από ένα πλήθος φιλικών υποψηφίων. Δυστυχώς θα υπάρξουν μόνο δύο τηλεμαχίες με έκθεση και δεν υπάρχει περίπτωση ο Μπάιντεν να συμφωνήσει σε άλλη τηλεμαχία... ακόμα και αν έχει σκονάκι -από μέρες πριν- τις ερωτήσεις. Θα είναι αρκετή μία τηλεμαχία στις 15/3 να γυρίσει έγκαιρα το κλίμα?
3. Η παρουσία του κορονοϊού στο έδαφος των ΗΠΑ (1000 περιπτώσεις, 32 νεκροί) δημιουργεί άλλα δεδομένα. Η προετοιμασία παρά τα κλασικά μέτρα είναι ανεπαρκής: Δεν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι και η χώρα αναμένεται να πληγεί στον ίδιο ή χειρότερο βαθμό από την Κίνα και την Ιταλία σε 2-3 βδομάδες. Η απουσία δημόσιου ενιαίου συστήματος υγείας, η ιδιωτικοποίηση, ο κατακερματισμός σε πολλαπλούς παρόχους, η πανάκριβη νοσηλεία, τα 87 εκατομμύρια ανθρώπων δίχως καθόλου ή χωρίς ικανοποιητική ασφάλιση και η δημιουργηθείσα κουλτούρα να μην πηγαίνεις στο γιατρό από φόβο για το υπεβολικό κόστος μπορεί να έχει πολλές άσχημες συνέπειες. Είναι όμως άγνωστο εάν το πλατύ κοινό και οι εκλογείς καταλάβουν ΕΓΚΑΙΡΑ αυτό. Αυτή τη στιγμή ο Μπάιντεν λόγω αντιπροεδρίας και Ομπάμα φαίνεται ως ο statesman που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα την κρίση από τον Μπέρνι και πιο σοβαρός από τον Τραμπ που έχει κάνει απίστευτα ανεύθυνες δηλώσεις ΣΗΜ: "Ένας θεός να μας φυλάει" ό,τι και να πιστεύουμε.
4. Η οικονομική κρίση από την αναστολή οικονομικών δραστηριοτήτων αναμένεται να είναι μεγάλη. Πόσο μεγάλη; Πολύ μεγάλη! Άγνωστο αν προλάβει να επηρεάσει τις προκριματικές.

Και αφού το ρίξαμε στη μεταφυσική. Ας ελπίσουμε ότι ο άγγελος της ιστορίας να έχει ποιητική διάθεση και να στραβοκοιτάξει λίγο προς τα αριστερά...