Να ξεκινήσω διδακτορικό;

Συχνά φοιτητές και φοιτήτριές μου με ρωτούν αν αξίζει τον κόπο να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε επίπεδο διδακτορικού διπλώματος.Νομίζω πως την πληρέστερη απάντηση την έχουν δώσει  δύο πολύ μεγάλοι του ελληνικού Θεάτρου, η Έλλη Λαμπέτη και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος εκπονώντας "επιστολή προς έαν νέο ηθοποιό". Δύο τμήματα αυτών των απαντήσεων πιστέυω πως ταιριάζουν στο ερώτημα των νέων φοιτητών. Το πρώτο (αυτό της Λαμπέτη) αφορά το αν πρέπει να γίνει κανείς ηθοποιός (να ξεκινήσει το δύσβατο το δρόμο μιας επιστημονικής πορείας στην περίπτωσή μας) και το δεύτερο (αυτό του Μιχαλακόπουλου) στο πως να κινηθεί αφού έχει ακολουθήσει αυτό το δρόμο. 

 

Έλλη Λαμπέτη

"Να σας πω πώς θα γίνετε καλοί ηθοποιοί; Εγώ δεν θα 'ξερα...[...] Μα, καλοί μου φίλοι, αισθάνομαι πως θα μπορούσα ίσως να σας φανώ χρήσιμη, πριν ριχτείτε στην υπέροχη περιπέτεια που λέγεται Θέατρο, με το να σας υποβάλω μια ερώτηση: πόσο αγαπάτε το θέατρο; Αν η απάντηση πεταχτεί από μέσα σας όπως η λάβα από ένα ηφαίστειο: πάνω απ' όλα, τότε θα δευτερορωτήσω: γιατί; Κι αν πάλι απαντήσετε: «Γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, γιατί δεν μπορώ να ζω χωρίς ν' αναπνέω», τότε, φίλοι μου, σας ζηλεύω και ξέρω πως σύντομα θα ανήκω στη χορεία των θαυμαστών σας. Μ' αν, όμως, στο πρώτο ερώτημα, η απάντησή σας έρθει αργή, δισταχτική, σαν τον ήχο μισοξεραμένου αυγουστιάτικου ρυακιού, ω, τότε για το δικό σας το καλό, μια ηθοποιός που έχει δουλέψει πολλά-πολλά χρόνια στο Θέατρο, σας συμβουλεύει – ήταν αναπόφευκτο να δώσω συμβουλή: διαλέξτε ένα άλλο επάγγελμα! Το Θέατρο είναι γι' αυτόν, που τ' αγαπάει σαν τον δροσερό αέρα που αναπνέουμε, είναι η ζωή που είναι όμορφη κι όταν ακόμα είναι πικρή, που δεν θέλουμε να την χάσουμε, γιατί είναι... όλα!... "

Πηγή: Γράμματα σε ένα νέο ηθοποιό, εκδόσεις Κούστα, 1964. Πρόκειται για συλλογή επιστολών προς νέους ηθοποιούς γραμμένες από ήδη αναγνωρισμένους ηθοποιούς: Δ. Μυράτ, Β. Μανωλίδου. Ε. Λαμπέτη, Β. Διαμαντόπουλος, Λ. Κωνσταντάρας κ.α

Η σχετική ανάρτηση βρίσκεται σε άρθρο του Φώντα Τρούσσα στη Lifo

https://www.lifo.gr/articles/arxeio_articles/125409

 

Γιώργος Μιχαλακόπουλος

"Είσαι αθλητής, αλλά πάντα να επιλέγεις δρόμους μεγάλων αποστάσεων, να έχεις το ρυθμό σου σ' αυτό το μαραθώνιο που διάλεξες, θα δεις να σε προσπερνάνε, μην απογοητευθείς, απλώς αυτοί βιάζονται, δεν ξέρουν να χειριστούν τις αποστάσεις, δε σκέφθηκαν τις ανηφόρες. Εσύ θα προχωράς αδιάκοπα, αυτοί θα έχουν εγκαταλείψει. Μην επαναπαυθείς σ' αυτή τη νίκη σου, γιατί μια ήττα πάντα σε κάθε σου βήμα καραδοκεί".

Πηγή: http://epikuros-epikuros.blogspot.com/2016/03/blog-post.html