Ηγεµονία, στρατηγική, οργάνωση ∆ιαβάζοντας Γκράµσι σήµερα

Εκδότης: Τόπος
Σειρά: Σειρά Σύγχρονη Ριζοσπαστική Θεωρία
Σελίδες: 352
Σχήμα: 17 x 24
ISBN: 978-960-499-330-7

Ηγεµονία, στρατηγική, οργάνωση ∆ιαβάζοντας Γκράµσι σήµερα

1η έκδοση: Σεπτέμβριος 2020

Τα κείµενα που περιλαµβάνονται σε αυτό το βιβλίο γράφτηκαν υπό το βάρος µιας συγκεκριµένης συγκυρίας. Εκείνης που ορίστηκε από µια κοινωνική έκρηξη και µια πολιτική κρίση χωρίς προηγούµενο στη µνηµονιακή Ελλάδα, από το «παράθυρο ευκαιρίας» για µια πολιτική ανατροπή και τελικά από µια βαθιά ήττα του λαϊκού παράγοντα. Γράφτηκαν, επίσης, εντός µιας απόπειρας αναµέτρησης µε το έργο του Αντόνιο Γκράµσι.

Το κεντρικό νήµα που αναδείχτηκε ήταν ότι µια ενδεχόµενη ηγεµονία των υποτελών τάξεων απαιτεί µια νέα πρακτική της πολιτικής µε στοιχεία τη συµµετοχή, τη µαζική διανοητικότητα, την επινοητικότητα και τον πειραµατισµό.

Ως τέτοια, αυτή η πρακτική αποτελεί το µεγάλο ζητούµενο µιας σύγχρονης στρατηγικής µε ορίζοντα τον κοµµουνισµό, απέναντι τόσο σε έναν φαντασιακό αριστερισµό που καταλήγει απλή επιµονή σε τελετουργίες όσο και σε έναν αριστερό κυβερνητισµό που αποδείχτηκε για άλλη µια φορά η βασιλική οδός για την ήττα.

 

Διαβάστε εδώ μια κριτική παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Σωτήρη από τον Δημήτρη Λένη για το kosmodromio.gr (1/02/2021).

 

Δείτε την παρουσίαση που έγινε την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021, στον κήπο του κτηρίου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Για το βιβλίο μίλησαν: Βασίλης Ασημακόπουλος, δικηγόρος, πολιτικός επιστήμονας, Διδάσκων στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του ΔΠΘ Γιάννης Μηλιός, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του ΕΜΠ, διευθυντής του περιοδικού ''Θέσεις'' Αριστείδης Μπαλτάς, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας των Επιστημών του ΕΜΠ και ο συγγραφέας Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Φωτεινή Λαμπρίδη.

 
Διαβαστε την βιβλικριτική που έγραψε ο Α. Κοντογιάννης- Μάνδρος στα Marginalia